Начальник відділу освіти Дніпровської міськради Людмила Кошман зазначила, що профільний комітет Верховної Ради надав головну рекомендацію -- повернути дітей за парти. Під час минулорічного моніторінгу навчальних втрат під час ковіду та повномасштабного вторгнення Державна служба якості освіти України виявила чималі прогалини у знаннях дітей. Щоб їх ліквідувати, варто повернути дітей за парти, але спочатку -- облаштувати укриття.

"У Дніпрі 116 шкіл із 154 мають найпростіші укриття, які відповідають вимогам наказу № 579 Міністерства внутрішніх справ. Ті школи, які без укриттів, працюватимуть на базах тих, де воно є. У закладах, де укриття має п'ятсот місць, а дітей, наприклад, понад тисяча, навчатимуться у дві зміни. Молодша школа з 08.00 і до 11.25, старша -- з 12:00 і до 16:25. Бо через два місяці після початку навчального року стане темніше і діти мають безпечно добиратися додому. Музичні, спортивні та художні школи підлаштовуватимуться під цей час, щоб діти встигали їх відвідувати", -- розповіла Людмила Кошман.

Батьки обирають форму навчання для своїх дітей та подають відповідні заяви. Так, в СЗШ № 35 більшість -- за змішану форму.

"Збираємо дітей та проводимо тренування і прокладаємо маршрути -- як, з якого класу швидко та безпечно потрапити в укриття. В школі воно повністю готове та розраховане на 780 осіб. Але навчається 1 240 учнів, тож ділимо на дві зміни", -- пояснює  в. о. директора закладу Ірина Карпенко.

У СЗШ № 107 більшість батьків -- за офлайн-навчання.

"Попередньо проводили опитування, щоб приблизно розуміти, хто яку форму хоче обрати. Далі ми надали батькам приблизний план навчання. Його розробляли за рекомендаціями нашого гуманітарного департаменту та Верховної Ради. Нині батьки продовжують подавати заяви, і на сьогодні вже розуміємо, що в нас на кожній паралелі буде один дистанційний клас. Для змішаної форми в нас теж буде дві зміни. Предмети будемо змінювати, щоб кожен з уроків діти вивчали і онлайн, і офлайн", -- наголосила директор школи Ольга Руда.

Також за змішану форму і у Ліцеї спеціальної військово-фізичної підготовки при Університеті митної справи та фінансів. Юнакам, які закінчили 7-й, 8-й та 9-й класи, тут надають спеціалізовану освіту військового спрямування, забезпечують і загальну середню освіту, і профільну.

"У нас поглиблене навчання з фізичної підготовки та предмета "Захист України" , -- зазначив директор ліцею Юрій Камишан. -- До 2014 року в закладі навчалося майже 400 ліцеїстів. Від початку військової агресії в минулому році контингент втратили. Торік було приблизно 250 дітей, нині стільки само. Отримали півтори сотні заяв від батьків і більшість обрали змішану форму навчання, з 07.45 до 17.00. Батьки на роботі, але діти під контролем. Це дуже зручно всім. Готові приймати дітей. Укриття розраховане на 350 осіб. Тобто можемо когось ще до себе прийняти в сховище".

У Кривому Розі для роботи в традиційному форматі  обіцяють відкрити понад 100 навчальних закладів. Ремонтують сховища, які отримали дозвіл від ДСНС, уже підготовили 95 укриттів.

"У місті обліковується 156 найпростіших укриттів. Це -- 95 закладів загальної середньої освіти, 56 -- дошкільної та п'ять -- позашкільної. В цьому нам також допомагають міжнародні партнери. Укриття забезпечуються місцями для сидіння або лежання, водою, контейнерами для зберігання харчових продуктів, засобами пожежогасіння та засобами зв'язку", -- наголосив в. о. міського голови Юрій Вілкул.

Так, за кошти міського бюджету розширять укриття на 400 осіб у Криворізькій гімназії № 74 -- планують змішаний формат. Приміщення забезпечили освітленням, санітарною зоною, сходами для другого евакуаційного виходу, встановили двері, а крім того, ремонтують стелю, стіни та підлогу.

"Основною концепцією нашого закладу є не тільки безпека, а й комфорт і... казковість. Укриття матиме назву "Аліса в країні чудес". Кожен клас матиме свою локацію, куточок, де чітко будуть знати, куди їм спускатися і як реагувати. Діти матимуть можливість з користю проводити час у сховищі. Для цього передбачена математична, природнича та мовна зони. Кожна стіна буде обладнана певними навчальними завданнями", -- ділиться в. о. директора гімназії Наталія Мішака.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпровської та Криворізької міськрад.