Відбулося погашення поштової марки «Тилігул — наш Всесвіт».

Під час заходу вперше в Україні встановлено унікальні рифові кулі для підтримки морського біорізноманіття. Штучні рифи слугують додатковою домівкою для різних видів риб та молюсків, зокрема мідій та устриць. Мало того, завдяки збільшенню популяцій молюсків-фільтраторів морська вода очищується. Також штучні рифи використовують для зменшення ерозії берегів та як додаткову туристичну принаду для дайверів.

Захід, який відбувався на узбережжі Тилігульського лиману, що на межі Миколаївської та Одеської областей, складався з кількох напрямів. Голова громадської організації «Кінбурн» Микола Грубий та представниця морського хабу Олена Марушевська розповіли про те, як штучні рифи сприяють підтримці морського біорізноманіття; директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий провів для дітей ознайомчу лекцію про особливості штучних рифів, виготовлених з бетону.

Саме на Тилігульському лимані і встановлено ці рифові кулі, надані міжнародною асоціацією «Альянс природного відновлення устриць» та Фундацією рифових куль. Конструкція є міжнародно протестованою і вже встановлена в 62 країнах. Вона зроблена з цементу за спеціальним запатентованим рецептом з додаванням мікрокремнозему (силікатного пилу) з рН, подібним до морської води, що забезпечує сумісність з морським середовищем і підвищує його привабливість для колонізуючих організмів.

«Тема нова, цікава, корисна. Ми тільки зробили перші кроки, попереду моніторинг, висновки, наукові обґрунтування, практичні дії, а головне — інформування на широкий загал», — розповіла одна з ініціаторок проєкту Тетяна Чичкалюк.

Під час заходу п’ять рифових куль було встановлено експериментально в Тилігульському лимані, адже він у зв’язку із забороною купатися в Чорному морі страждає від надмірного антропогенного навантаження.

Далі буде проводитися моніторинг ефективності «заселення» рифів різними видами водоростей і молюсків. Коли з часом з’ясується, що риф став осередком морського біорізноманіття, це дасть змогу використати цю технологію масштабніше і в різних морських та лиманних екосистемах.

У заході взяли участь науковці та дослідники з усієї країни, діти з Миколаєва, Одеси, Тернополя, Херсона та місцеві із села Українка. Саме їм переймати багатий досвід, наповнювати інноваціями, продовжувати надважливу екологічну естафету. Учасники наукового заходу отримали сувеніри з Таврійським розписом та поштову марку «Тилігул — наш Всесвіт», урочисте погашення якої відбулося цими днями. Організували пізнавальне і корисне для лиману та його мешканців дійство ГО «Тилігул Лайф» спільно з Національним морським хабом та Регіональним ландшафтним парком «Тилігульський».

Миколаївська область.


Ці штучні рифи вже в Тилігульскому лимані.

Фото з відкритих джерел.