Її провели, щоб показати, яку проблему для громади становить сміття і як можна її розв’язувати. Спочатку екскурсанти побували на міському полігоні твердих побутових відходів, який діє майже сім десятиліть. За цей час там назбиралась чимала гора сміття — заввишки з восьмиповерхівку.

Як стверджують фахівці, щороку містяни викидають понад сто тисяч тонн відходів. Майже всі вони потрапляють на полігон, який перетворився на джерело серйозної екологічної небезпеки для міста. Окрім того, він ще й несе загрозу пожеж. Адже у величезних завалах постійно накопичується метан, котрий неодноразово призводив до загоряння. Щоправда, останніми роками вдалось приборкати газ, його видобувають і використовують комунальники. Але проблема сміттєзвалища залишається для громади актуальною.

Про необхідність рекультивувати його, збудувати сучасний сміттєпереробний завод говорять уже багато років поспіль. Однак шлях до цього виявився занадто довгим.

Частково розв’язувати проблему допомагає створений у місті центр управління відходами. Як він працює, теж продемонстрували під час екскурсії. Сюди привозять те, що ще можна відсортувати, перш ніж відправляти на полігон. Тут з’являються речі, які комусь можуть ще стати у пригоді. Тож у центрі можна безплатно взяти одяг, меблі, котрі ще можна використовувати, чи побутову техніку в робочому стані.

Тут же опиняються відходи будівельних матеріалів, папір і поліетилен, що також сортують і відправляють на перероблення.

Від центру сортування екскурсанти вирушили до екобуса. Відповідно до графіка він збирає небезпечні відходи на двадцяти локаціях громади, тобто буває у всіх мікрорайонах обласного центру і в навколишніх селах. До екобуса можна принести особливо небезпечне сміття, яке шкодить довкіллю. Це насамперед батарейки й акумулятори, термометри та ртутьвмісні лампи. Забере екобус і прострочені медикаменти, фарби, лаки, клей тощо.

Усе це перевозять до інших міст на підприємства з утилізації небезпечних відходів. За утилізацію міському бюджету доводиться платити чималі кошти. Приміром, за утилізацію кілограма використаних батарейок потрібно заплатити сто гривень. Однак у громаді йдуть на такі витрати, щоб зробити місто і довкілля чистішими.

Сортування зібраних з контейнерів пластика та скла проводять і на майданчиках підприємства «Спецкомунтранс». Щомісяця там збирають їх до дванадцяти тонн. Тепер це сміття не відвозять на сміттєзвалище, а намагаються переробляти. Приміром, пластик іде на виготовлення різних побутових товарів, використовують його і в легкій промисловості.

Останнім пунктом на шляху екскурсантів став «Гуфі-центр». Це Навчальний центр поводження з відходами. У залах центру, а це медійний, зал сміттєвого жаху, розумного поводження з відходами, сміттєпереробного комплексу та компостування, містяться інтерактивні експонати, розроблені та виготовлені спеціально для «Гуфі-центру». Всі вони вчать бути акуратним у найширшому розумінні слова і дбати про екологічну чистоту міста.

Загалом це стало основною ідеєю екскурсії. Такі заходи проводитимуть у громаді й надалі.

Хмельницький.

Фото з відкритих джерел.