Пропонують за корупцію під час війни передбачити довічне позбавлення волі.

Корупція послаблює обороноздатність країни. Тому такі кримінальні правопорушення у час воєнного стану мають каратися суворо — на рівні з державною зрадою, оскільки наслідки цих злочинів — аналогічні, зазначено в пояснювальній записці законопроекту.

Законотворець пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 111-3. За корупційні дії карати на строк від 15 років до довічного ув’язнення, з конфіскацію майна.

Довічне з конфіскацію може бути застосоване, якщо посадовець під час воєнного стану привласнив чуже майно, зловживав службовим становищем, владою і впливом, використав бюджетні кошти не за цільовим призначенням, погодився на хабар, взяв його, був посередником чи обіцяв залагодити справу за гроші тощо.

У законопроекті визначено: ці норми стосуватимуться осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це, зокрема, Президент, народні депутати, міністри та їхні заступники, члени Центральної виборчої комісії, директор Антикорупційного бюро, голова Агенції із запобігання корупції, Генпрокурор, Секретар РНБО та заступники всіх зазначених чиновників. А також судді, прокурори, слідчі й дізнавачі, керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

Розглядати справи за новою статтею 111-3 Кримінального кодексу, йдеться в законопроекті, буде Вищий антикорупційний суд.

Нагадаємо, нещодавно Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю одному з українських ЗМІ розповів, що корупційні злочини можуть прирівняти до державної зради.

«Я поставив задачу. Законодавцю буде запропоновано прирівняти корупцію до державної зради на воєнний час. Така зброя не може бути постійною, але на час війни це допоможе. Думаю, це буде серйозний інструмент», — додав глава держави.

На сайті Президента петиція про довічне ув’язнення для депутатів та працівників державних структур за корупцію під час воєнного стану у лютому цього року набрала понад 25 тисяч голосів.

Також у Верховній Раді є зареєстровані схожі законопроекти № 9029 та № 9049, які пропонують посилити відповідальність посадовців за вчинення корупційних злочинів в умовах воєнного або надзвичайного стану.