Комусь до вподоби стрибки з парашутом, а хтось ризикує, куштуючи небезпечні страви. Навіть шматочок делікатесу може завдати не лише шкоди здоров’ю, а й призвести до смерті нещасливого гурмана. Утім, до приготування подібної їжі допускають виключно досвідчених кухарів найвищого класу і коштує вона немало...
«Сан нак джи» або страва з живого восьминога — популярний делікатес у Кореї. Небезпека цієї їжі полягає в тому, що восьминога, який звивається, розчепіривши щупальці, потрібно прожувати та проковтнути, не подавившись. До того ж молюск продовжує боротися за життя навіть у роті та стравоході гурмана, чіпляючись присосками. Правильним вважається їсти восьминога з голови, тоді він начебто не задушить щупальцями. Та навіть це не є стовідсотковою гарантією: щороку в Кореї гине до 10 любителів такої екзотики.
А-пінг — це різновид отруйного тарантула, який є популярним делікатесом у Камбоджі. Дорослий павук сягає розміру чоловічої долоні і має великі отруйні ікла. Перед приготуванням їх обережно виривають, потім а-пінга обвалюють у борошні, додають спеції, підсмажують на відкритому вогні — і павук з хрумкою скоринкою, ніжний всередині готовий до вживання.
Гриб-гнойовик — чи не найпідступніший делікатес на планеті. Адже небезпечним він стає тільки при контакті з алкоголем: навіть у поєднанні з вином гриб може викликати тяжкі захворювання. Річ у тім, що речовини, які містяться в гнойовику, настільки реакційноздатні до спирту, що навіть користування парфумами може призвести до поганого самопочуття.
Риба фугу або найнебезпечніша з усіх страв. Одна крапля тетродотоксину, який міститься в молочці, ікрі та печінці, миттєво викликає зупинку дихання і параліч. Дієвої протиотрути немає!  В інструкції з приготування страв з фугу прописано близько 30 послідовних дій її обробки. Найменша помилка кухаря може коштувати гурманові життя. Єдине, що «заспокоює» — смерть від невдалої дегустації фугу в Японії вважається почесною.
Підготувала Сюзанна КІРІНА.
Малюнок автора.