Він скасовує відстрочку для студентів після 30 років, які здобувають другу вищу освіту.

Приблизно 60 тисяч чоловіків використали навчання для ухилення від мобілізації, каже один з ініціаторів законопроекту, народний депутат із фракції «Слуга народу» Федір Веніславський.

«Отримав інформацію від Міністерства освіти і науки: у 2021 році студентів від 25 років було приблизно 40 тисяч. У 2022-му їх стало 106 тисяч. Цьогоріч цифри наближаються до сотні тисяч. Це означає, що 60 тисяч чоловіків скористалися можливістю для уникнення призову», — сказав Ф. Веніславський.

За його словами, іноді абітурієнти йдуть учитися на нижчий рівень освіти, ніж мають. Наприклад, вступають до училища, хоча раніше закінчили інститут.

«Я запропонував, щоб люди, які отримують другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років, не могли скористатися правом на відстрочку від мобілізації», — пояснив народний депутат.

Якщо парламент ухвалить цей законопроект, право на відстрочку матимуть студенти, аспіранти, докторанти до 30 років, які навчаються в училищах, ліцеях, коледжах, інститутах та університетах на стаціонарі й здобувають вищий за наявний рівень освіти.

Іще одна норма закону, яку пропонують народні депутати, стосується викладачів коледжів. Вони втратили право на відстрочку, коли у квітні 2022 року були ухвалені зміни до закону про мобілізацію. Водночас викладачі училищ — закладів професійної середньої освіти — мають таке право. Тож законопроект пропонує усунути цю несправедливість. Усі науковці та педагоги мають працювати в закладах освіти та науки не менш як на 0,75 ставки.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий підтримав цей законопроект.

«Моя позиція проста: освіта не має бути про імітацію та лазівки. Вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг», — написав він у Фейсбуці.

За словами Лісового, зараз вступ до університетів використовують «як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізації». Такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти.