Олександр Козаренко (на знімку) — український композитор, доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України, дійсний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка, голова Музикознавчої комісії НТШ, декан факультету культури і мистецтв, завідувач кафедри філософії мистецтв, професор кафедри соціокультурного менеджменту Львівського національного університету ім. І. Франка.

Але навесні цього року він відійшов у засвіти. Козаренко — лауреат Всеукраїнського конкурсу піаністів ім. М. Лисенка, дипломант Всеукраїнського конкурсу камерних ансамблів, член Національної спілки композиторів України та асоціації «Нова музика», лауреат державних премій України з композиції ім. Л. Ревуцького та ім. М. Лисенка за духовні музичні твори останніх років.

Народився майбутній композитор у Коломиї Івано-Франківської області. Його батько був інженером, а мати — вчителькою початкових класів. Ще школярем хлопець любив грати на фортепіано. Згадував, що у сьомому класі вперше спробував займатися, не відходячи від інструмента, вісім годин.

Закінчивши Львівське музичне училище, вступає до Київської консерваторії, яку закінчив як піаніст (у класі Всеволода Воробйова), композитор (у класі Мирослава Скорика) і музикознавець (у класі Івана Ляшенка).

Справжню популярність композитор здобуває з початком 1990-х років. Генерація, до якої він належав, уже не була скута старими догмами тоталітарного диктату.

Великий вплив на його творчість мав театр, певний час митець завідував музичною частиною відродженого Коломийського драмтеатру, а надалі співпрацював із багатьма театрами України, написав музику до понад 50 вистав.

Ще студентом Козаренко заявив про себе насамперед як піаніст і відтоді вів активну концертну діяльність, виступав і в Україні, і за кордоном.

Як композитор Козаренко пише у різних жанрах, стилях та напрямах. Твори Олександра Володимировича емоційні, колоритні й неординарні. У них композитор трансформує гуцульські фольклорні інтонації та моделі українського бароко, поєднуючи їх з гостро-експресивними засобами сучасних гармонії та оркестру. Його твори входять до репертуару провідних колективів та виконавців України, звучать у багатьох країнах. Найвідомішими серед них є: «Ірмологіон» для струнних, фортепіанний цикл «Писанки», «Чакона» для симфонічного оркестру, Сoncerto Rutheno для камерного ансамблю, балет «Дон Жуан з Коломиї», Літургія св. Іоанна Златоуста для мішаного хору та багато іншого.

Важливою ділянкою творчості митця також була його музикознавча діяльність. Згадаймо хоча б його працю «Феномен української національної музичної мови».

У 2023 р. Коломийській філармонії офіційно присвоєно ім’я Олександра Козаренка. Його ренесансна особистість залишила в українській музичній культурі свій вагомий слід піаніста, композитора й музикознавця.