Про це свідчать результати анонімного опитування Міністерством оборони України військовослужбовців, які проходять військову службу у військових частинах, підпорядкованих Командуванню Сухопутних військ Збройних Сил України, та осіб, які мобілізуються через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Опитування було проведено на прохання першого заступника голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайла Цимбалюка, який очолює робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту закону «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство» (№ 8011).

Положення законопроекту, серед іншого, передбачають, що в період дії воєнного стану окремі категорії військовослужбовців, в тому числі військовослужбовці Збройних Сил України, мають право на безоплатне отримання медичної послуги, пов’язаної із забезпеченням реалізації їхнього права на біологічне батьківство (материнство). Зокрема, на здійснення забору, кріоконсервації та зберігання їхніх репродуктивних клітин на випадок втрати репродуктивної функції при виконанні обов’язків з оборони держави від російської агресії. Відповідні витрати нестиме держава, порядок забезпечення медичної послуги буде встановлено Кабінетом Міністрів.

За словами Михайла Цимбалюка, законопроект опрацьовувався в тісній співпраці з Комітетом Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Міністерством охорони здоров’я, Нацслужбою здоров’я та Міноборони.

«Під час підготовки проекту до другого читання було внесено 85 пропозицій та поправок, з яких 25 було враховано повністю, частково враховано — 8, редакційно — 14, відхилено — 38», — повідомив народний депутат, додавши, що врахованими пропозиціями, зокрема, запропоновано поширити державні заходи з реалізації права на біологічне батьківство (материнство), метою якого є збереження репродуктивних клітин, також на поліцейських. Але лише на тих, хто виконує свої службові обов’язки в районах ведення бойових дій.

Щодо осіб, які до набрання чинності цим законом за рахунок власних коштів оплачували послугу зі зберігання репродуктивних клітин, то вони отримають право на їхнє подальше безоплатне зберігання відповідно до цього закону в порядку, встановленому Кабміном, повідомив парламентарій.

Комітет рекомендував парламенту прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому. Тож співавторка законопроекту, народна депутатка Оксана Дмитрієва висловила сподівання, що невдовзі доопрацьований проект буде ухвалено в цілому.

Вл. інф.

Фото з відкритих джерел.