За декілька днів до відкриття об’єкта.

Як неодноразово писав «Голос України», таврійський розпис народився на Кінбурнській косі. Уперше про нього повідала журналістка, письменниця та дослідниця Євгенія Бондаренко в своїй роботі «Стежки до лиману». Це — причорноморський орнаментальний розпис, в якому переважає морська і пов’язана з морем рослинна та тваринна тематика. Основні кольори — солом’яно-жовтий та відтінки синього, блакитного, бірюзового, морської хвилі...

Тривалий час про розпис, який поступово стає брендом Миколаївщини, забули. Наразі він почав відроджуватися завдяки небайдужим мешканцям області — майстрині Любові Паранюк, громадській лідерці Тетяні Чичкалюк, голові Центру освіти та навчання дорослих «Південь» Руслані Сікаленко та багатьом активним миколаївцям.

Саме ці дівчата виступили з ініціативою оновити відому містянам та гостям локацію в зоопарку «Дідова хата» та розписати її традиційним південним розписом. Ідею підтримав директор зоопарку Володимир Топчий. А реалізовували всім миром. До роботи долучилися миколаївські художники Дмитро Слєпуха, Олена та Дмитро Волошини. Дмитро добре відомий як творець гарних оригінальних муралів у Миколаєві.

Команда працювала в спеку протягом двох тижнів. В інтерв’ю 
телеканалу «МАРТ» митці поділилися: «Це була наша маленька мрія — розписати хатинку в стилі «таврійки». Нарешті вона здійснилася».

Етнографічне подвір’я «Дідова хата» наступного року відзначає своє 20-річчя. До дня народження вона змінила своє «вбрання», але не змінила суті. Це типова українська хата з обійстям, птахами, свійськими тваринами, навіть з котами та собаками. Тут можна погодувати та погладити баранів, кіз, овець. Ця локація користується великою популярністю як у маленьких відвідувачів, так і у дорослих. На певний час жителі міст можуть відчути себе справжніми селянами. Про це розповів директор Володимир Топчий, який свого часу об’їздив різні куточки країни, щоб подивитися, як наші предки будували хати. Тому цей об’єкт вважається унікальним, аналогів йому в місті немає.

Тетяна Чичкалюк, відома своїми креативними ідеями та їхнім успішним втіленням, розповіла, що фінансову допомогу у реалізації проекту надали небайдужі містяни, благодійники та просто друзі, які люблять Миколаївський зоопарк та особливий таврійський розпис. Доводилося збирати буквально по гривні на придбання фарб, пензлів, інших матеріалів для оформлення подвір’я. «Утім, завдяки спільним зусиллям у нас усе вийшло. Миколаївці знову показали себе справжніми патріотами міста-Героя. Дякую всім, хто пишається рідним краєм і прийшов на відкриття оновленої локації». 

Руслана Сікаленко зазначила: «Дуже хочу, щоб фото хатинки замайоріли в соцмережах та розповіли на весь світ про наш унікальний розпис та улюблений зоопарк. Вважаю, оновлена «Дідова хата» стане ще одним «туристичним маяком» регіону».

Миколаївська область.


Ініціатори створення автентичної хатинки (зліва направо): Любов Паранюк, Руслана Сікаленко, Тетяна Чичкалюк.

Фото з відкритих джерел.