«Останнім часом почастішали звернення батьків школярів про те, що освітні заклади відмовляють їм у зарахуванні або переведенні дітей на сімейну, екстернатну та дистанційну форми навчання», — йдеться у роз’ясненні, розміщеному на сайті МОН. Яку обирати — вирішувати батькам.

Відповідно до законодавства, повну загальну середню освіту діти можуть здобувати за очною (денною), дистанційною, мережевою, екстернатною, сімейною (домашньою) формами чи формою педагогічного патронажу (частина третя статті 4 Закону України «Про повну загальну середню освіту»). Управління у сфері освіти й школи зобов’язані забезпечити навчання за цими формами на вимогу батьків або інших законних представників дитини.

Дистанційну форму організовують для учнів і учениць, які не можуть відвідувати школу очно з огляду на стан здоров’я, відбування покарання, збройний конфлікт, воєнний стан, проживання чи перебування за кордоном або на тимчасово окупованій території України, а також через епідемії, наслідки природних і техногенних катастроф тощо. Учні навчаються за такою формою винятково за їхнім бажанням або бажанням батьків.

Дистанційна форма здобуття освіти може запроваджуватися в окремих школах за рішенням їхніх засновників. До таких шкіл учнів зараховують незалежно від території обслуговування. На сайті закладу освіти (за його відсутності — на сайті засновника) оприлюднюють інформацію про забезпечення здобуття освіти за дистанційною формою. Також у школах можуть створювати дистанційні класи або групи для дітей, які виїхали за кордон або не бажають навчатися офлайн з міркувань безпеки.

Батьки дітей мають право обирати будь-яку з передбачених законодавством форм навчання, нагадують у МОН. Проте не кожна школа в Україні спроможна забезпечити дистанційну форму здобуття освіти. «У разі, якщо в школі, де навчається дитина, немає такої можливості, батькам або іншим законним представникам учня / учениці потрібно звернутися в місцевий орган управління освіти з проханням запропонувати іншу школу для дистанційного навчання», — йдеться у роз’ясненні.

Сімейна (домашня) форма освіти дає змогу навчатися самостійно, отримувати консультації від учителів школи й проходити лише підсумкове оцінювання — семестрове й річне за результатами семестрового, а також атестацію. Якщо учень / учениця або один із батьків чи інших законних представників офіційно зареєстровані на території обслуговування школи, навчальний заклад не має права відмовити в зарахуванні або переведенні на таку форму навчання.

Екстернатна форма навчання дає змогу здобувати освіту самостійно і має певну відмінність в кількості оцінювань. Учні-екстерни проходитимуть тільки річне оцінювання та/або атестацію. У разі подання заяви від батьків школа зобов’язана перевести учня / ученицю на екстернат або зарахувати дитину, яка зареєстрована на її території обслуговування.

Крім того, для учнів, які вимушено перебувають за кордоном і навчаються в іноземній школі, може бути організоване вивчення предметів українського компоненту освітніх програм у дистанційних класах в окремо визначених школах.

«Інформуємо, що рішення МОН про вивчення тільки предметів українського компоненту освітніх програм в окремо визначених школах — це можливість, якою можуть скористатися учні й учениці, які виїхали за кордон та навчаються в іноземній школі за місцем перебування, — наголошують у Міністерстві освіти. — Водночас батьки або інші законні представники дитини мають право обрати будь-яку форму навчання в інших школах і не зобов’язані переводити дітей на навчання за цією програмою».

Заклади загальної середньої освіти не мають права відмовляти учням у зарахуванні або переведенні на іншу форму навчання на підставі цього рішення. Окрім того, школи можуть зараховувати дітей для навчання за індивідуальною формою незалежно від наявності чи відсутності вільних місць у класі.

Вл. інф.

Фото: goloskarpat.info