Про це повідомив у соцмережах міністр освіти Оксен Лісовий. Статистику наведено станом на 12 вересня.

«Нині за кошти донорів надруковано і доставлено до книжкових баз в областях підручники з математики та української мови (100%), а також природничої галузі (74%), — прозвітував міністр. — Коштом держбюджету також друкуємо історію України. А за підтримки донорів маємо надрукувати ще підручники з української літератури, інформатики, зарубіжної літератури та іноземної мови».

Щодо шостого класу, то станом на 12 вересня надруковано 116 назв підручників загальним накладом 4 769 768 примірників, поінформував міністр. «На кінець серпня 95% з них вже були доставлені до обласних книжкових баз. Нині — це майже 98%», — уточнив Оксен Лісовий.

Ситуація з фінансуванням друку навчальної літератури непроста. Як повідомляв «Голос України», торік через повномасштабне вторгнення провели секвестр державного бюджету й усі передбачені на підручники кошти спрямували на потреби оборони. Тобто 2022-го їх не друкували взагалі. «Зрештою 5-й клас НУШ вимушений був навчатися без книжок», — визнав міністр.

Цього року потреба у підручниках, а відповідно і в коштах подвоїлася — з огляду на те, що за новими програмами в межах реформи «Нова українська школа» мають навчатися ще й шестикласники. У 2023-му планували надрукувати підручники для 5-х та 6-х класів. Теоретично мали ще й замінити навчальну літературу для 1-х та 10-х класів, адже за нормативами такі книжки «живуть» лише 5 років, і цей термін вже збіг. Але не так сталося, як гадалося.

У держбюджеті на 2023 рік на друк підручників заклали лише 754,9 млн грн. Цього недостатньо, щоб задовольнити потребу в підручниках у повному обсязі. «Тож продовжуємо активно залучати міжнародну підтримку. Нині партнери вже профінансували друк і доставку підручників на 238,1 мільйона гривень. Це надзвичайно важлива підтримка українських дітей, за яку ми щиро вдячні European Union in Ukraine, UNICEF Ukraine та уряду Фінляндії», — наголосив Оксен Лісовий.

Насамперед бюджетні та донорські кошти спрямували на друк підручників для 5-х та 6-х класів НУШ, оскільки програми в цих класах змінилися, а підручники були лише в електронному форматі. У 1-х та 10-х класах програми ті самі, тож дітям можуть видати книжки, наявні в шкільних бібліотеках.

Коштом держбюджету цього року МОН зможе надрукувати 66% підручників для шестикласників від загальної потреби — українську мову та літературу, зарубіжну літературу, іноземні мови, історію, математику, природознавство, а також навчальну літературу для представників національних меншин і дітей з особливими освітніми потребами, підсумував міністр. «Крім цього, плануємо коштом донорів надрукувати підручники з географії, інформатики, мистецтва, технологій та підручники шрифтом Брайля», —повідомив Оксен Лісовий.

Забезпечення дітей підручниками він назвав одним з пріоритетних завдань. «Тож працюємо далі, щоб знайти фінансування для друку решти необхідних книжок», — додав міністр.