Про це інформують в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентністного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Як відомо, цього року вчителі української мови та літератури і математики вперше долучилися до цього процесу. Раніше так продемонструвати свою професійну майстерність і підтвердити кваліфікацію мали змогу лише педагоги початкової школи.

Сертифікація відбувається у три етапи — незалежне тестування або так зване вчительське ЗНО, самооцінювання власної педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи педагога. До кожного наступного випробування допустять тих учасників, які успішно пройшли попереднє.

Перший етап сертифікації педагогів, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти, відбувся 9 вересня. Тести для вчителів містили 90 завдань, і на їх виконання відвели загалом 180 хвилин. Незалежне тестування передбачало оцінювання предметних компетентностей учасників, рівня їхньої обізнаності в питаннях сучасних і традиційних методів та прийомів навчання, організації безпечного й комфортного середовища, планування освітнього процесу тощо.

Завдання з тестових зошитів та правильні відповіді до них уже розміщено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.