Віктор Сікоза був призначений на посаду командира 36-ї ОБрМП у квітні 2022-го. Під його керівництвом бригада виконувала бойові завдання на Херсонському напрямку, потім перейшла в оперативне підпорядкування командира ОТУ «Донецьк».

Шлях Віктора Сікози у морській піхоті розпочався у 2014 році. Тоді він служив у бригаді берегової оборони. Сікоза вивів свою роту з окупованого Криму до Миколаївської області. Згодом служив на різних напрямках оборони держави — у прикордонних та зоні АТО.

Під час призначення Віктора Сікози на посаду комбрига 36-та захищала Маріуполь. Багато воїнів цього підрозділу потрапили у полон. Сікоза каже, що під час бойових дій у воїнів його підрозділу є окрема мотивація для захоплення полонених росіян — бажання обміняти їх на своїх.

Не раз полковник сам очолював підрозділи під час контрнаступу. Один із таких виходів був у липні цього року на південному напрямку. Росіяни перекрили шлях для бронетехніки мінами, тож треба було йти пішки. «Ми морські піхотинці — ми агресивні», — розповідає Сікоза, описуючи бій на близькій відстані. Вирішальний поворот бою стався після захоплення українськими військовими двох бункерів та траншей. Росіяни змушені були відступити.

Після Перемоги Сікоза каже, що відвідав би свою квартиру у Криму. Потім приділив би час своїй родині. Він сподівається, що українським захисникам вдасться закінчити війну, щоб наступні покоління не мали такого тягаря.

«Хочу зазначити, що ця нагорода є передусім заслугою усього особового складу бригади. Щиро вдячний кожному матросу, сержанту, офіцеру, які роблять усе можливе та неможливе для нашої Перемоги. Водночас хочу подякувати всім підрозділам, котрими мав честь командувати, та побратимам, з якими в одному бойовому строю знищуємо російського окупанта!» — прокоментував комбриг.

Фото з відкритих джерел.