Про це йдеться в наказі МКІП від 26 липня 2023 року, кажуть етнографи.

Буковинський урочистий вінок з ковилою — кода, кодина, павун, вінок з травою, павуновий вінок, трава — це різновид дівочого головного убору рівнинних сіл Буковини. Це каркасний високий вінок, символічну кульмінацію якого становить трава ковила, нефарбована.

Сам каркас вінка може бути циліндричним, у вигляді невисокої бісерної коронки, або ж нагадувати убір троянського воїна — кріпитися по центру голови. Буковинський обрядовий вінок з ковилою нині є важливою складовою весільного обряду у чотирьох селах Чернівецької області — Рідківці, Топорівці, Магала та Чорнівка.

«У такому вінку дружки та наречена ходять запрошувати на весілля. Історично такий вінок у статусі урочистого дівчина одягала на храмове свято чи до церкви, якщо вже заручена, або на загальний данець, на січові загальносільські свята чи для участі у вітальних делегаціях. Наприклад, відзначення дня народження цісаря у Відні, де всі дівчата процесії були в таких вінках. Як правило, такий вінок вдягають на загальносільські свята дівчата-ведучі. Це є способом виокремити їх з громади», — розповідає Іванна Стеф’юк.

Чернівецька область.

Фото проєкту «Спадщина».