А це картини українських художників Руфіма Судковського, Івана Айвазовського, а також Тетяни Яблонської. Наразі музейна колекція зберігається в надійному місці, та невдовзі її можна буде побачити й дослідити онлайн.

Проєкт з оцифрування очаківської колекції реалізує Агенція розвитку Миколаєва спільно з Платформою MY ART за підтримки Українського культурного фонду.

«Сьогодні Очаків чи не щодня потерпає від обстрілів російської артилерії. Місто залишається небезпечним і для людей, і для унікальної української культурної спадщини, яка там зберігалася. Але торік ми допомогли музейникам спакувати та вивезти в безпечне місце більшу частину картин очаківського музею. Та в умовах війни про їхнє повернення в рідні стіні навіть не йдеться. Виставляти їх теж не можна. Тому сьогодні робимо все можливе, щоб ці художні скарби люди подивилися хоча б в онлайн-форматі», — каже Євген Гомонюк, менеджер з комунікацій та зв’язків з громадськістю КУ «Агенція розвитку Миколаєва».

Очаківський музей  — єдиний в Україні музей, присвячений мариністичному живопису — різновиду образотворчого мистецтва, у якому зображують море. Музей є територіально відокремленим відділом Миколаївського обласного художнього музею імені Василя Верещагіна. Тому й цифрувати евакуйовані мистецькі твори активно допомагають саме музейники Миколаєва.

За словами Лариси Твєрітінової, заступниці директора Миколаївського художнього музею з наукових питань, очаківський музей у 2022-му готувався святкувати своє 40-річчя, проте війна змусила евакуювати всю колекцію та шукати нові формати для можливості перегляду врятованої експозиції.

Врятована колекція — це понад 300 предметів мариністичного живопису та графіки XIX—XX ст. Їхні сюжети тісно пов’язані з культурним контекстом південного регіону. Деякі картини вперше залишили музейні стіні з моменту відкриття закладу у 1982 році. Наразі вже оцифрована велика частина цих творів. Паралельно триває робота над створенням макетів для друку майбутнього каталогу мариністичної графіки та живопису.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.