Наша команда була представлена найбільшим складом у своїй історії — 25 учасників. Серед них — військові й ветерани ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції та добровольчих батальйонів.

Спорт — це один із найкращих способів реабілітації, зауважив у ефірі національного телемарафону «Єдині новини» заступник міністра молоді та спорту Матвій Бідний. «Оздоровчо-рухова активність стає більш актуальною після лікувальної частини, після першої фази відновлення, — зауважив він. — Це дуже важливий момент соціалізації, адаптації до суспільства. І в цьому сенсі ми проводимо велику роботу. 

Розроблений Кабміном законопроект про внесення змін до закону про фізичну культуру та спорт зареєстровано в парламенті у липні цього року. Урядовці пропонують доповнити його першу статтю новим терміном та визначити власне саме поняття «адаптивний спорт». А також окреслюють його як напрям фізичної культури.

Адаптивний спорт — діяльність суб’єктів сфери фізичної культури й спорту, спрямована на залучення осіб з інвалідністю чи осіб з обмеженнями повсякденного функціонування до занять фізичною культурою і спортом з метою сприяння інклюзії та інтеграції до суспільства, фізичній, психологічній реабілітації, сприяння можливості до самостійного способу життя та залученості до місцевої спільноти.

Доцільність імплементації нового поняття «адаптивний спорт» у законодавство України є реакцією на виклики сьогодення, пояснюють урядовці. Внаслідок широкомасштабної агресії рф в нашій країні значно збільшилася кількість осіб з інвалідністю з числа військовослужбовців, ветеранів війни та постраждалого цивільного населення. Запропонований напрям фізичної культури допоможе підвищити їх адаптацію до умов життя, що змінилися. А також дасть змогу розширити функціональні можливості людей, які втратили деякі свої здібності та навики. Це сприятиме відновленню фізичного та ментального здоров’я, реінтеграції зазначеної категорії осіб до суспільства під час та у післявоєнний період, поверненню відчуття соціальної повноцінності.

Суб’єктами сфери фізичної культури й спорту, які на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях розвиватимуть і проводитимуть заходи з адаптивного спорту, пропонується визначити центри фізичного здоров’я населення, до повноважень яких належатиме розвиток адаптивного спорту. Саме на цьому рівні планується залучати осіб з інвалідністю чи осіб з обмеженнями повсякденного функціонування до фізкультурно-оздоровчих заходів.

Також у законі пропонується закріпити норму про забезпечення умов для адаптивного спорту за місцем проживання та відпочинку громадян, реалізація якого ляже на місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

Автори законопроекту очікують, що його ухвалення забезпечить належний розвиток адаптивного спорту як напряму фізичної культури. А критерієм його ефективності визначають залученість осіб з інвалідністю чи з обмеженнями повсякденного функціонування до занять фізичною культурою, їхню фізичну та психологічну реабілітацію.

Нині законопроект № 9485 перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань молоді і спорту.