Про це повідомив на прес-конференції заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Торік вступників тестували з двох обов’язкових дисциплін — української мови і математики, а також однієї — на вибір. Нині мультитест охоплюватиме більше дисциплін і буде довшим. За словами заступникам міністра, тестування відбуватиметься в один день: дві години вступники складатимуть тести з двох предметів, потім матимуть коротку перерву (її тривалість ще не визначили), а далі знову працюватимуть дві години над тестами з двох наступних дисциплін.

Як повідомив на прес-конференції голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, проведення НМТ 2024 року врегулюють спеціальним законом, який перебуває на етапі реєстрації.

Крім того, в комітеті підготовлено до другого читання законопроект, що передбачає запровадження обов’язкової Державної підсумкової атестації учнів на трьох рівнях освіти — після початкової, базової школи та випускного класу. «Після 9-го і 11-го класу це будуть як мінімум чотири обов’язкові предмети — українська мова, історія України, англійська мова і математика», — уточнив голова комітету. Четвертокласники складатимуть ДПА з української мови і математики, до того ж суто з моніторинговою метою.

«Це те, що ми магістрально хочемо зробити, повернути ДПА якнайшвидше і зробити її обов’язковою для всіх, — наголосив Сергій Бабак. — Держава отримає інструмент для проведення одночасного зрізу знань на трьох рівнях освіти — для того, щоб ухвалювати правильні управлінські рішення для вдосконалення тієї чи іншої освітньої ланки».

За словами Михайла Винницького, наступного року ДПА у 9-х та 11-х класах не буде, проте МОН планує провести пілотування Державної підсумкової атестації в кількох сотнях шкіл за участю майже 2 тисяч четвертокласників.
За словами директора Української центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко, НМТ-2024 стартує вже у травні, тобто раніше, ніж попереднього року. Серед предметів на вибір з’явиться географія та українська література, а завдання з історії України охоплюватимуть період «з ХVI століття і дотепер». Зміст завдань НМТ відповідатиме чинним програмам Зовнішнього незалежного оцінювання.