Відповідні роз’яснення містяться у листі Міністерства освіти і науки.

Як інформує видання osvita.ua, до МОН надходять звернення від закладів освіти та вступників щодо офіційного підтвердження кваліфікацій повної загальної середньої освіти, присуджених у Республіці Польща. З огляду на це МОН надало роз’яснення щодо необхідності отримати українські документи про повну загальну середню освіту.

Відповідно до статті 3 Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про академічне взаємовизнання документів про освіту та рівноцінність ступенів від 11 квітня 2005 року, атестати про повну загальну середню освіту, видані в Україні, та атестати зрілості, видані в Республіці Польща, дають право на вступ до закладів вищої освіти держави іншої сторони.

Відповідно до системи освіти Республіки Польща, право вступу до закладів вищої освіти дає атестат зрілості (swiadectwo dojrzalosci), який видається після успішного складання матурального іспиту та в якому зазначаються академічні права, а саме, що таке свідоцтво надає право вступу до закладу вищої освіти.

Власники документів, які фактично пройшли програму повної середньої освіти в Польщі, але не складали обов’язковий матуральний іспит, не отримують атестат зрілості (swiadectwo dojrzalosci), який дає право вступити до закладів вищої освіти Республіки Польща.

У Міністерстві освіти наголошують, що такі документи, як swiadectwo ukonczenia technikum, swiadectwo ukonczenia liceum ogolnoksztalcacego, не можуть бути визнані в Україні як такі, що надають право вступу на програми вищої освіти.

Водночас є випадки, коли власники таких документів склали Національний мультипредметний тест, подали заяви на вступ і навіть уже були зараховані до українських закладів вищої освіти.

Таким студентам Міністерство освіти і науки України пропонує екстерном здобути ще й українське свідоцтво про середню освіту. Відповідний порядок дій описано в листі МОН.

Після вступу до закладів вищої освіти України власникам таких документів необхідно звернутися до закладів середньої освіти України за місцем перебування із заявою про зарахування на екстернатну форму здобуття освіти.

Після отримання свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти треба надати його реквізити до закладу вищої освіти для зміни даних у картці фізичної особи в Єдиній електронній базі з питань освіти.

Далі закладу вищої освіти необхідно видати наказ про внесення змін до наказу про зарахування в частині уточнення інформації про документ, на основі якого відбувався вступ, та зробити звернення через модуль «Звернення» ЄДЕБО «[Здобувачі освіти] Дозвіл на скасування картки здобувача та створення нової картки здобувача».

У міністерстві наголошують, що отримати українське свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти такі студенти мають упродовж першого року навчання — інакше наказ про зарахування такого вступника до вишу скасовується.

Фото з відкритих джерел.