Якщо 2021-го таких об’єктів було 3916, то на початку 2023-го — на 415 менше.

Як повідомляє Державна служба якості освіти, така тенденція обумовлена кількома чинниками: ліквідацією чи реорганізацією шляхом злиття або приєднання закладів позашкільної освіти у процесі децентралізації; відсутністю фінансування для створення чи утримання закладів позашкільної освіти у сільських територіальних громадах, а також незавершеністю процедури передачі закладів позашкільної освіти з власності районних рад у комунальну власність територіальних громад.

За даними ДСЯО, кількість здобувачів позашкільної освіти за останні три роки зменшилася на 347,3 тис. осіб, зокрема у закладах спортивного напряму — на 123 тис. осіб. Фактично гуртки та секції недоступні значній кількості українських дітей.

Водночас в окремих територіальних громадах ухвалено рішення про утворення нових закладів та збільшення контингенту здобувачів позашкільної освіти. Наприклад, у Боянській громаді Чернівецької області відкрито школу мистецтв, а в Солотвинській Івано-Франківської області — дитячо-юнацьку спортивну школу. Бездрицька громада на Сумщині уклала угоду із закладами позашкільної освіти сусідніх громад.

Фото з відкритих джерел.