У Верховній Раді розглядається законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури» (реєстраційний номер 9549). Як зазначив під час розгляду цієї поданої до парламенту урядом законодавчої ініціативи директор департаменту мобільного широкосмугового доступу до Інтернету Мінцифри Станіслав Прибитько, мета — спростити процедуру отримання земельних ділянок для розгортання мереж електронних комунікацій або їх інфраструктури.

— Очікується, що у підсумку скоротяться етапи загальної процедури з шести місяців до орієнтовно трьох, — зазначив він під час розгляду питання у парламентському Комітеті з питань цифрової трансформації. — До того ж, прибирається юридична колізія та вноситься в Земельний кодекс можливість використання сервітуту (право користування землею, яке забезпечує іншому землекористувачеві можливість користування нею з певними обмеженнями, встановленими законом або договором. — Ред.). Зараз відповідно до Закону «Про електронні комунікації» така можливість (норма) є, а в Земельному кодексі вона відсутня. Ще одна мета — врегулювати в законодавстві статус тимчасових технічних засобів і споруд. Причина для таких змін досить проста. Це надати можливість швидкого, по-перше, відновлення мобільних мереж на деокупованих територіях. І, по-друге, це покриття сільської місцевості стандартом 4G, щоб українці завжди залишалися на зв’язку зі своїми рідними, особливо під час воєнного стану.

До обговорення долучився голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, Олександр Животовський: «Я хотів... приєднатися до Мінцифри в проханні підтримати цей законопроект як дуже, дуже необхідний. Ми наразі працюємо над покриттям, і це, звісно, полегшить нашу роботу...».

У підсумку Комітет з питань цифрової трансформації одноголосно підтримав пропозицію його очільника Михайла  Крячка (на знімку) рекомендувати Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури» прийняти за основу. Народні обранці також проголосували за те, щоб направити висновок комітету про розгляд зазначеного документа до парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики як головного.

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.