Цього дня  прийматимуть привітання й Людмила Таболіна та Артур Пройдаков, що стали фіналістами щорічної світової премії для вчителів Global Teacher Prize-2023, яку називають учительським "Оскаром". 

Як інформує osvitoria.media, Людмила Таболіна викладає українську мову й літературу, вона — фіналістка премії Global Teacher Prize Ukraine-2019. Тривалий час пані Людмила працювала в Харківській школі № 73, а згодом стала директоркою Харківської школи № 10. Під час широкомасштабного вторгнення її заклад перетворився на осередок громади, який надавав місцевим мешканцям укриття та змогу отримувати гуманітарну допомогу. Самій Людмилі Таболіній доводилося ходити на роботу пішки щодня, по 11 км під обстрілами.

Наразі Людмила викладає в Києві в ліцеї Educator. Її освітня мрія — відбудувати зруйновані росією українські заклади освіти, а також надати підтримку вчителям, які нині виборюють нашу незалежність і територіальну цілісність на фронті. Частину призових коштів вона хотіла б переказати фонду "Учитель іде в ЗСУ".

"Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним з рядків у стрічці новин світу. Я буду продовжувати пишатися нашими освітянами та популяризувати наші освітні підходи, хоч би де я була", -- ділиться вона емоціями після того, як побачила своє ім'я серед 50 найкращих педагогів світу.

Її колега Артур Пройдаков — переможець Global Teacher Prize Ukraine-2021. Він теж викладає українську мову та літературу. Артур народився в місті Кадіївка, що нині на окупованій частині Луганщини. У листопаді 2014 року був змушений залишити дім через війну. Певний час Артур працював на Сумщині в школі № 1 імені П. І. Калнишевського міста Ромни, а потім — у київській школі MIDGARD. За допомогою інтерактивних вебінарів учителя на платформі iLearn школярі з маленьких міст тренувалися успішно складати ЗНО.

Після початку повномасштабного вторгнення Артур активно долучився до волонтерської діяльності. Зокрема організував курси з української мови для переселенців. Також проводив уроки в рамках Всеукраїнського розкладу та розповідав про агресію росії і місію  вчителя під час війни у закордонних та українських медіа. Він — один з авторів уроків, викладених на платформі  "Всеукраїнська школа онлайн". Тепер розвиває українську освіту як учитель української мови та літератури в школі Mriy Diy, а також як виконавчий директор в однойменній освітній фундації.

Про те, що опинився серед фіналістів премії, найкращих вчителів планети, Артур Пройдаков каже так: "Це важливий сигнал на весь світ, що вчителі України продовжують працювати попри війну. Тому це не лише моє досягнення, а й знак уваги до всіх українських вчителів. Подяка захисникам і захисницям України. Ми, учителі, можемо працювати тільки завдяки їхній звитязі, мужності та їхній щоденній роботі".

Довідково 

Global Teacher Prize —  щорічна світова премія для вчителів, які зробили видатний внесок у професію. Її засновано фондом арабського мільярдера Санні Варкі -- Varkey GEMS Foundation.

На знімках: Людмила Таболіна і Артур Пройдаков.

Фото globalteacherprize.org