Про це йдеться в законопроекті № 10101, який зареєстрували у Верховній Раді. Народні депутати пропонують внести зміни до законів про азартні ігри та лотереї.

За словами одного з авторів, народного депутата Ярослава Железняка, документ уточнює правила проведення перевірок гральних закладів. Щоб Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей реально могла це робити — оглядати заклади, проводити контрольні закупівлі та експерименти. КРАІЛ матиме право моніторити Інтернет та відкриті джерела інформації. Так зможуть виявляти гральні сайти та мобільні додатки без ліцензії.

Також законодавці пропонують забирати ліцензії в тих компаній, які не сплатили податки та гроші за ліцензії. Після повномасштабного вторгнення держава намагалася підтримати бізнес. Тому уряд 18 березня 2022 року ухвалив постанову № 314. У ній було прописано, що дію ліцензій та інших дозвільних документів автоматично продовжують до кінця воєнного стану. Ця норма дала змогу гральному бізнесу не платити за ліцензії, йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Цьогоріч у лютому Кабмін ухвалив ще одну постанову № 173, якою вніс зміни до постанови № 314. У ній сказано: «Зазначена норма не поширюється на плату за ліцензії». Ця норма набула чинності 3 березня 2023 року. І протягом 30 днів гральний бізнес мусив сплатити державі гроші, щоб ліцензії не анулювали.

Цифра

6,65 мільярда гривень
податків сплатив гральний бізнес за дев’ять місяців цього року,
повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законодавці пропонують ще більше посилити відповідальність у цій площині. Не видавати дозволів на азартні ігри тим компаніям, які досі не заплатили за ліцензії. Йдеться про те, щоб недобросовісний гральний бізнес з боргом не міг отримати право на діяльність повторно.

Забиратимуть ліцензії й у компаній, які не сплатили податки.

«Додатковою підставою для анулювання ліцензії є податковий борг платника. Щоб не було такого, що компанія може не платити податки, а продовжувати працювати. Переважна більшість операторів уже працюють у «білу» й платять неспівставні з минулим роком податки до державного бюджету. Та ми повинні постійно моніторити їхню діяльність на предмет відповідності законодавству», — зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Ще один акцент законопроекту — посилити вимоги до бездоганної ділової репутації ключових посадових осіб гральних компаній. Організатором азартних ігор не може бути особа під санкціями. І якщо людина була керівником або головним бухгалтером фірми, що не заплатила за ліцензію або цей дозвіл анулювали, репутацію такого бізнесмена не вважатимуть бездоганною. Їхні компанії не зможуть надавати послуги в цій сфері. 

Довідково

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей не працювала з лютого до липня 2023 року — не мали кворуму. 7 липня до комісії приєднався ще один учасник Євген Яхній. 8 серпня КРАІЛ провела перше засідання в оновленому складі. Тепер ця державна структура може виконувати свої прямі обов’язки: видавати ліцензії, запустити ліцензійні умови для лотерей, зупиняти ліцензії, коли є відверті порушення.