Під час чергового засідання Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації народні депутати розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань» (реєстр. № 9630 від 21.08.2023 р.). Серед його ініціаторів народні депутати України Галина Третьякова, Мар’яна Безугла, Павло Фролов, Тетяна Циба, Єлізавета Богуцька, Руслан Горбенко, Максим Ткаченко.

Як ідеться в пояснювальній записці до проекту, який на засіданні представляла очільниця Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (на знімку), практика застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» (№ 2179-XI від 1 квітня 2022 р.) вказує на те, що є потреба створити єдину діджиталізовану, зрозумілу та відкриту для користувачів базу даних, яка містить інформацію про професійні кваліфікації, що відповідатиме актуальним потребам ринку праці. 

Адже наявні національний класифікатор професій та довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників із чинним Реєстром кваліфікацій не синхронізовано, морально застаріли, не відповідають сучасним виробничим процесам та обладнанню і фактично гальмують розвиток ринку праці.

За словами голови Національного агентства кваліфікацій Юрія Баланюка, нинішній класифікатор уже не відображає реальних професій, які є на ринку праці, тож не дає об’єктивної інформації. Ми відірвані від наших західних партнерів, бо відсутня класифікація за ISCO (міжнародна система класифікації). А пропонований проект передбачає зведення всієї інформації в один ресурс і створення комфортних умов для ринку. Якою буде структура і наповнення, визначатиметься підзаконними актами, і ринок буде долучений до формування правил гри. Мета законодавчої ініціативи — створити комфортні умови для бізнесу, зібрати об’єктивні дані про ринок праці. Отже, зможемо говорити з нашими зарубіжними партнерами однією мовою через систему ISCO.

На необхідності осучаснення застарілого переліку професій наголошує і одна з ініціаторок законопроекту, народний депутат України Тетяна Циба (на знімку).

За її словами, інша проблема полягає в тому, що переліки, які маємо нині, адмініструються різними ресурсами. Тож частина згаданих у них професій уже «відмерла», а частина реальних — не вказана. Це створює складнощі, коли людину приймають на роботу. Бо щоб оформити працівника, роботодавець мусить вивчити декілька наявних ресурсів із переліком фахів, аби обрати те, що найбільше підходить під ті функції, які спеціаліст реально буде виконувати. З іншого боку, нинішній стан речей не дає відповіді на запитання про стандарти професії. Відтак загальний рівень фаховості знижується. Тож законопроект намагається розв’язати ці питання шляхом створення єдиного реєстру і стандартизації вимог до кваліфікаційного рівня працівника.

Народні депутати під час обговорення підтримали створення Єдиного реєстру кваліфікацій та наголошували на необхідності доопрацювання законопроекту — документ важливо доповнити відомостями, передбаченими частиною другою статті 26 Закону України «Про публічні електронні реєстри».

Фото з відкритих джерел.