Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич повідомив, що члени комітету розглянули законопроект № 10062, який передбачає внесення змін до деяких законів що-до вдосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

За словами народного депутата, реєстр створюють, зокрема, для:

ідентифікації призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

 запровадження електронної процедури набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

покращення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами.

отримання статусу УБД на підставі довідки про безпосередню участь у заходах щодо оборони України, захист населення та інтересів держави, оформленої в електронному вигляді.

Парламентський комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей законопроект у першому читанні.

«Усе, що можна оцифрувати, маємо оцифрувати. Уся інформація про воїна має бути в digital: електронний військовий квиток, цифровізація військово-лікарських комісій та шпиталів, електронний журнал, звіт для військових», — зазначив міністр оборони Рустем Умєров з парламентської трибуни під час призначення на посаду. На його думку, оскільки територіальні центри комплектування та військово-лікарські комісії мають високий рівень корупції, то зарадити цьому допоможе електронний облік та реєстр військовозобов’язаних.

Тож невдовзі в парламенті було зареєст-ровано законопроект № 10062, під яким підписалися понад сотня народних депутатів, що представляють різні фракції — від монобільшості до опозиційних.

Цей документ розроблено задля «законодавчого вдосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання звернення в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану», йдеться у пояснювальній записці.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило низку зауважень до поданих народними депутатами пропозицій. Зокрема, зазначається, що до Реєстру пропонується заносити та зберігати такі відомості: персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів, їх службові дані та дані про потребу в комплектуванні особовим складом Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань (окрім інформації, що становить державну таємницю). На думку ГНЕУ, в цій нормі варто було б ураховувати, що військовослужбовці проходять службу не тільки в ЗСУ та інших військових формуваннях, а й в органах спеціального призначення з правоохоронними функціями, як от СБУ чи Державна прикордонна служба, а також у розвідувальних органах, як Служба зовнішньої розвідки. Таким чином, на думку експертів, до реєстру також треба вносити дані про комплектування й цих органів.

Звертають увагу науковці й на таке: законопроектом пропонується визначити, що відомості, які збирали уповноважені на те органи державної влади у фізичних осіб (суб’єктів персональних даних) на певні законні цілі (зрозумілі та передбачувані для самих осіб), тепер можуть і будуть вільно оброблятися іншими органами державної влади для реалізації інших цілей, що не сумісно з метою, для якої їх від початку збирали. А це суперечить Конституції, наголошується у висновку.

Експерти вказують і на інші недоліки, а також на те, що деякі положення законопроекту № 10062 дублюють законодавчі пропозиції, які вже є на розгляді у Верховній Раді. Зокрема, в частині, яка стосується цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану.

Народні депутати також акцентують на тому, що ухвалення законопроекту № 10062 створить умови для забезпечення належного рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей шляхом законодавчого спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану.

До речі

Останнім часом поширюється інформація, що єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» уже працює і його постійно наповнюють інформацією. Зокрема, віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у коментарі «Еспресо» повідомив, що «це закрита система, яка має свій захищений контур». Усі вимоги захисту, за словами урядовця, до неї витримуються і немає жодних натяків на можливість вразити систему. «Ми бачимо, що за півтора року повномасштабної війни немає витоку сенситивної інформації», — заявив він, додавши, що електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» уже наповнений на понад 90 відсотків. Тож тепер Мінцифри очікує бачення нової системи від команди Міноборони.