Презентація проєкту відбулася у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, який є його координатором.

«Метою проєкту є вплив на хаотичні процеси цифрової трансформації в освіті, щоб організувати їх та зрештою виробити цифрову освітню екосистему України, яка стане основою безперервної, високоякісної, інклюзивної, прозорої освіти незалежно від місця перебування учасників цього процесу», — зазначив під час презентації DigiUni ректор КНУ ім. Т. Шевченка Володимир Бугров (на знімку). Така ініціатива є відповіддю на масштабні виклики, пов’язані з війною та міграцією.

«Ідея створення цифрової платформи, цифрового університету народилася 24 лютого під час російських бомбардувань Києва, — розповіла проректорка КНУ з науково-педагогічної роботи Ксенія Смирнова. — Ми почали думати, де і як навчатиметься наша молодь і як бути з університетами». Створення цифрової платформи мало надати змогу продовжити навчання нашим та закордонним студентам у нових реаліях. Протягом першого року розвитку цієї ідеї сформувався консорціум українських університетів, які беруть участь у проєкті.

«Ідея полягає у комплексній систематизації і розширенні цифрового контенту, візуалізації системи вищої освіти в Україні. Ключовою цільовою групою проєкту є переміщені вітчизняні й іноземні студенти наших університетів незалежно від їх місцезнаходження. Чи вони перебувають в Україні, чи за кордоном, вони зможуть продовжити навчання», — додала Ксенія Смирнова.

Проєкт фінансується Європейським Союзом і розрахований на чотири роки. В умовах, коли значна частина освітньої інфраструктури України пошкоджена або зруйнована, підтримка розвитку цифрових технологій та цифрових навичок надзвичайно важлива, наголосив під час презентації заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло. Такі технології дадуть змогу забезпечити право кожного українця на освіту, незалежно від віку чи місця перебування. «Для нас забезпечення права на освіту є одним з основних пріоритетів», — додав Ремі Дюфло.

Проєкт передбачає не тільки створення нового цифрового продукту, а й налагодження тісної взаємодії та обмін напрацюваннями між українськими університетами, що надзвичайно важливо для розвитку вищої освіти в Україні в умовах війни, обмежених ресурсів та постійних змін, зауважив заступник міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній. Радниця-уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник (на знімку ліворуч) висловила впевненість у тому, що проєкт матиме величезний вплив на нашу систему освіти, а отриманими в його межах напрацюваннями ми зможемо поділитися зі світом.

Проєкт DigiUni підтримали закордонні партнери — університети Страсбурга, Аліканте, Кельна, а також Університет Ерлангена-Нюрнберга, Ганноверський університет імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, університет Масарика в Брно та Університет ім. Адама Міцкевича в Познані. Його асоційованими партнерами виступили Асоціація європейських університетів, Українська асоціація студентів, Технічно-інформаційна бібліотека (Німеччина) та Українське науково-освітнє ІТ-товариство. У ньому також беруть участь МОН, Міністерство цифрової трансформації, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти та Українська асоціація фахівців ІТ.

Проєкт став переможцем конкурсу, відкритого для України Європейською Комісією в межах Програми ЄС Еразмус+. «Цифровий університет — Відкрита українська ініціатива» (DigiUni) передбачає низку інновацій, які якісно змінять нашу освіту. Йдеться про створення загальноукраїнського цифрового освітнього середовища — DigiPlatform, яке надаватиме та об’єднуватиме цифрові потужності зі створення відповідного контенту, а в подальшому — можливість розміщення віртуальних та віддалених лабораторій, матеріалів для віртуальної та доповненої реальності, навчальних ігор, взаємної перевірки та матиме штучний інтелект, що саморозвивається.

Навчальні заклади зможуть приєднуватися до Відкритої Хартії — DigiUni-Ukraine як першого кроку на шляху до об’єднання університетів України у потужні альянси.  Серед іншого проєкт передбачає запровадження процедур визнання кваліфікацій та мікрокваліфікацій, результатів навчання (кредитів ECTS) за цифровими освітніми програмами, віртуальною мобільністю в освітньому просторі України. Йдеться також про розроблення та застосування методології мікронавчання з отриманням мікрокваліфікацій у формальному освітньому процесі. Зрештою в межах проєкту планують розробити модель реалізації цифрової чи віртуальної мобільності між українськими університетами.

Як зазначила координаторка Національного Еразмус-офісу в Україні Світлана Шитікова, проєкт сприятиме системним, якісним змінам в українській освіті.

Довідково

До складу команди проєкту «Цифровий університет» увійшли Національний університет «Києво-Могилянська академія», Український католицький університет, Львівський національний університет імені Івана Франка, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Сумський державний університет, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Маріупольський державний університет та Херсонський державний університет.

Фото надано організаторами заходу.