Першим автором законопроекту є перший заступник голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»). Документ насамперед має додатково впорядкувати прогалини в регулюванні відповідальності за різні типи колабораційної діяльності та збалансувати рівні покарання.

Важливими новелами законопроекту є встановлення подовжених термінів погашення судимості для всіх осіб, засуджених за злочини проти основ національної безпеки, до яких, безумовно, належить і колабораційна діяльність.

«Усі, хто чинив колабораційну діяльність, не будуть мати права брати участь в українській політиці від 5 до 12 років після отримання вироку суду або після відбуття покарання. Тобто ні депутатами будь-яких рівнів, ні державними службовцями такі особи стати не зможуть.

Ключова мета — не просто невідворотно покарати колаборантів, а створити умови для побудови міцної української влади на деокупованих територіях», — наголошує Андрій Осадчук.

Також у законопроекті відсутнє покарання для громадянина України, який, перебуваючи на тимчасово окупованій території, вимушено отримав паспорт країни-агресора.

«Ми виходимо з того, що в багатьох випадках отримання книжечки московського паспорта є питанням виживання людей на окупованій території, і ми зобов’язані вітати всі допустимі способи, які допомагають людям пережити окупацію, особливо коли йдеться про отримання папірця, юридичну чинність якого ніхто ні в Україні, ні в цивілізованому світі не визнає.

При цьому для всіх, хто пішов працювати на окупаційну адміністрацію чи вирішив підтримувати військо окупанта і паралельно з цим отримував російські паспорти, знайдуться інші частини Кримінального кодексу для отримання належного покарання. Важливо карати дійсно колаборантів», — пояснює народний депутат.

Після широкомасштабного вторгнення ціна колабораційної діяльності надто зросла для України. Тепер це питання підтримки вбивств українців.

«Визволяючи території, Україна зобов’язана будувати міцну українську владу на своїй землі, що неможливо без належної правової оцінки і відповідальності для тих, хто сприяв чи толерував агресію і всю злочинну діяльність країни-варвара. Непокаране зло повертається», — підсумовує представник «Голосу».

Підготувала Ірина ШАТРОВА.