Його дружба з краєзнавцем Вальдемаром П’ясецьким, автором путівника «Вулиці і майдани Луцька», тільки посилила цей інтерес. Справжній фурор серед краєзнавців викликала фотовиставка Віктора Чухрая «Луцьк вчора і тепер». Тут змонтовані поруч світлини Луцька початку ХХ століття і ті самі його куточки, якими вони є сьогодні. Школа, збудована на місці військового меморіального кладовища часів Першої світової війни, сквер, там де протікав один зі старих рукавів річки Стир, роблячи історичну частину міста островом, гамірна вулиця Лесі Українки і навантажені сіном вози австрійської армії навесні 1916 року...

Віктор Чухрай — художник за фахом. Однак свого часу віддав перевагу фотоапарату, відклавши вбік пензля. Зробив це, як пояснював згодом, аби встигнути зафіксувати більше моментів нашого життя. Адже процес творення картин тривалий, а схоплені фотооб’єктивом знімки — це справа миті. Тільки треба знайти цікавий ракурс, потрібне освітлення, цікавий типаж чи пейзаж.

Люблю спілкуватися з Віктором. Він людина не скупа і щедро ділиться інформацією, планами, творчими задумами і знахідками. Завдяки йому ми можемо побачити те, що зникло або зникає з наших очей. Зокрема, зафіксував старі кам’яниці Луцька, яких через необачність і короткозорість міської влади стає дедалі менше. Так, йому пощастило відзняти склади луцьких магнатів кінця ХІХ — початку ХХ століття Кронштейнів біля старого залізничні вокзалу, які через кілька днів по тому були розібрані. Щоправда, не всюди попри свою оперативність встигає і він. Зокрема, зафіксувати на знімках корпуси заводу чехів братів Свободів, де на початку ХХ століття виготовляли сільгоспмашини та різні ливарні деталі. Згодом це був один із цехів приладобудівного підприємства, продукцію якого знали чи не в усьому світі. Минулого року старі мури найстарішого в місті заводу розібрали, запланувавши збудувати на його місці новий житловий масив.

Воістину безцінними є фотографії Віктора Чухрая, де він зафіксував події боротьби українського народу за свою незалежність у 1989—1991 роках. Це і перші мітинги, організовані щойно народженим Народним рухом України на Замковій площі в Луцьку, і блокування повсталими проти комуністичного свавілля лучанами Волинського обкому партії, це і приїзд в головне місто краю В’ячеслава Чорновола...

І сьогодні Віктор Чухрай не кладе в шухляду свій фотоапарат. Зроблені ним у ці повні печалі й переживань дні світлини з часом теж стануть свідками нашої історії, нашої боротьби за свою свободу і гідність.

Луцьк.

На знімку: відомий волинський фотомитець Віктор Чухрай.

Фото автора.