На цьому рівні Державна служба якості освіти (ДСЯО) вивчатиме практичний досвід їх роботи.

Експерти відвідуватимуть уроки вчителів-предметників, проводитимуть з ними інтерв’ю та аналізуватимуть їх самопрезентацію, щоб оцінити професійні компетентності педагогів.

Нагадаємо, що цьогоріч перший етап сертифікації — незалежне тестування фахових знань і вмінь педагогічних працівників, або так зване вчительське ЗНО, що відбулося у вересні, успішно пройшли лише 180 учителів математики з 447 та 398 вчителів української мови і літератури з 456, які брали в ньому участь. Решта не набрали необхідної кількості балів і не були допущені до наступних етапів випробувань. Зауважимо, що тест, окрім завдань з відповідного предмета, містив запитання з психології, педагогіки та методики викладання.

Отриманий в разі успішного проходження всіх трьох етапів сертифікації документ дає право на 20-відсоткову надбавку до зарплати і діє протягом трьох років. Крім того, за підсумками сертифікації вчителі можуть підвищити або підтвердити свою категорію.

Тим часом педагоги, які навчають дітей за програмою «Нова українська школа», цьогоріч пройдуть підвищення кваліфікації. Як повідомив у соцмережах міністр освіти і науки Оксен Лісовий, кошти на це передбачено в освітній субвенції (загалом у вересні уряд спрямував на відновлення реформи «Нова українська школа» 473,3 мільйона гривень).

Вл. інф.