«Від початку повномасштабної війни, станом на серпень 2023 року, лише 95846 осіб, які брали участь у захисті України від російської агресії, отримали статус учасника бойових дій. Це вкрай низький показник. Оскільки процедура надання статусу УБД сьогодні є складною та довготривалою, зокрема, через велику кількість потрібних документів та бюрократичних перепон. Тому законопроектом передбачено, що у єдиному державному реєстрі призовників, військовослужбовців, резервістів, здійснюватиметься облік документів військового, а також відомості про участь у бойових діях.

Уповноважені особи з частини зобов’язані протягом п’яти днів після реалізації бойового наказу сформувати довідку та внести до реєстру. Відомості про безпосередню участь у бойових діях зберігатимуться у відокремленому програмному модулі держреєстру. Військовослужбовці через електронний кабінет зможуть отримувати всі дані. Передбачено, що статус учасника бойових дій набувається автоматично після формування витягу», — пояснила Ірина Борзова, яка є співавторкою законопроекту.

Народна депутатка наголошує, що прийняття законопроекту є важливим, адже статус УБД спрощує інтеграцію військовослужбовців до цивільного життя та забезпечує отримання пільг, гарантованих державою.

«Наші захисники і захисниці та члени їх родин потребують підвищеної уваги і підтримки з боку держави, громад і суспільства», — зазначила Ірина Борзова та повідомила про державні програми, які реалізовуються в Україні на підтримку ветеранів та їх родин.

Помічник ветерана

«Пілотний проект уже реалізовується в 10 областях України. Помічники ветеранів у громадах надаватимуть ветеранам війни та членам їх сімей сервісну підтримку за принципом «рівний з рівним». Це допомога в оформленні документів, консультативний та інформаційний супровід у межах переходу від військової служби до цивільного життя. Зокрема, у Вінниці в центрах надання адміністративних послуг уже працює 12 помічників ветерана, які пройшли навчання. Влаштуватись на роботу помічником ветерана можуть ветерани, члени їх родин або загиблих воїнів. Робота помічника ветерана оплачується з державного бюджету, на сьогодні це орієнтовно 16 тисяч гривень», — пояснює Ірина Борзова.

Фінансова підтримка ветеранського бізнесу

«Це кошти на бізнес для ветеранів, які є підприємцями та членів їх родин. Ветерани або члени їх родин можуть отримати від 20 тис. грн до 1 млн грн від Українського ветеранського фонду на відкриття бізнесу або розвиток наявної власної справи, зокрема, на закупівлю матеріалів чи обладнання. Цьогоріч більш як 350 учасників програми скористалися фінансовою підтримкою», — зазначила народна депутатка.

Забезпечення житлом

«Зокрема, у 2023 році на Вінниччині 77 родин військовослужбовців отримали кошти від держави на придбання власного житла. В Україні це майже 2200 таких родин. Компенсацію на придбання житла можуть отримати родини військовослужбовців, що стоять у черзі на квартирному обліку в громадах. Йдеться про учасників АТО/ООС, які внаслідок війни отримали інвалідність І—ІІ групи, сімей воїнів, які загинули, захищаючи Україну, учасників бойових дій та ветеранів з числа ВПО, осіб з інвалідністю внаслідок війни», — каже Ірина Борзова.

Програми соціальної та професійної адаптації

«Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть пройти безоплатне навчання. Передбачені пільги в закладах професійної, фахової передвищої та вищої освіти для захисників і захисниць. Це один із ключових напрямів системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя», — зазначає народна депутатка.

Реабілітація через спорт

«Щодня нашим військовослужбовцям доводиться виборювати мир та відновлювати незалежність ціною власного життя та здоров’я. Спорт є одним з найкращих інструментів реабілітації та соціалізації ветеранів. В Україні проводять різні види змагань для ветеранів. У Німеччині на Іграх Нескорених наші ветерани здобули 34 медалі. Тому важливо створювати умови для розвитку ветеранського спорту, щоб спортивні зали, басейни, майданчики були інклюзивними і доступними для наших захисників і захисниць», — переконана Ірина Борзова.