Наприкінці минулого тижня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 10195 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану. Цей документ був напрацьований народними депутатами спільно з Міністерством внутрішніх справ та Національною поліцією.

Варто нагадати, що законодавчі ініціативи парламентаріїв стосовно посилення відповідальності за порушення комендантської години реєструвалися у Верховній Раді й раніше. Зокрема, ще у 2022 році було внесено відповідні законопроекти № 7356 та № 7553. Однак до ухвалення відповідних змін так і не дійшло.

Тим часом у суспільстві на-зрівало обурення щодо безкарності порушників комендантської години. Українці у соцмережах дуже гостро піднімали питання про те, що поки одні чоловіки захищають країну на фронті, інші дозволяють собі задля розваг порушувати комендантську годину. Широкого розголосу набув інцидент із працюючим вночі розважальним закладом у столиці. Нацполіція ініціювала перевірку ресторанів, кафе та клубів на предмет дослідження порушень комендантської години. Та поки що законних підстав для покарання власників розважальних закладів за роботу у нічний час не знаходять.

Тож новий законопроект № 10195 передбачає посилення відповідальності за порушення комендантської години, в тому числі й стосовно суб’єктів господарювання. Зокрема, за порушення комендантської години на громадян пропонується накладати штраф у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто, від 8500 до 17 тисяч гривень). А суб’єкту господарювання (в особі керівника чи фізичної особи-підприємця) загрожує штраф від трьох тисяч до шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно від 51 тисячі до 102 тисяч гривень).

Водночас народний депутат Володимир Арешонков, який є одним з авторів цього законопроекту, за повідомленням ЗМІ заявляв і про те, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності почав напрацьовувати зміни до законодавства, які, окрім адміністративної відповідальності, себто штрафів, передбачають встановлення також і кримінальної відповідальності за порушення комендантської години.