Посилення такої відповідальності передбачено законопроектом «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну діяльність у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів під час дії воєнного стану» (№ 10236), який нещодавно зареєстровано в парламенті. Авторами законодавчої ініціативи виступили, зокрема, Владлен Неклюдов («СН»), Сергій Іонушас («СН»), Володимир Арешонков («Довіра») та Михайло Цимбалюк («Батьківщина»).

Останнім часом на території України фіксується істотне збільшення обсягів незаконного синтезу особливо небезпечних психотропних речовин — мефедрону (Mephedrone) та альфа-PVP (AlphaPyrrolidinopentiophenone), зазначають народні депутати, зауваживши, що необхідні для виготовлення цих психотропних речовин прекурсори (окрім кислот) надходять в Україну як легальним шляхом (імпорт підприємствами-ліцензіатами) з подальшим виведенням у незаконний обіг, так і з приховуванням від митного контролю (через пункти пропуску з використанням інших кодів Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності, у міжнародних поштових відправленнях тощо).

Потім синтезовані психотропні речовини через мережу електронних комунікаційних центрів та інтернет-магазинів, організованих наркоугрупованнями в Україні та за її межами, реалізуються на території України. А також із використанням контрабандних схем переміщуються з метою збуту до Туреччини, країн Євросоюзу, Казахстану, Мексики, російської федерації та інших країн.

«За попередніми оцінками, обсяг незаконно переміщуваних психотропних речовин через митний кордон України сягає понад 1500 кілограмів на місяць. Для попередження незаконного обігу прекурсорів необхідними є незалежність працівників правоохоронних та контролюючих органів, вжиття ними належних заходів щодо виявлення та правового реагування на порушення правил поводження з прекурсорами, зокрема, під час їх ввезення на територію України і використання в господарській діяльності відповідними підприємствами та організаціями, а також посилення кримінальної відповідальності за вчинення цих правопорушень», — переконаний Владлен Неклюдов.

За його словами, неналежний дієвий контроль держави та відсутність законодавчих змін призведе до поширення наркоманії в Україні, її популяризації серед молоді, погіршення загальної криміногенної ситуації.

«Вживання наркотичних засобів та психотропних речовин загрожує фізичному та психічному здоров’ю людей. Основна вікова група споживачів цих синтетичних психостимуляторів — молодь віком від 16 до 30 років. Постійне вживання психотропних речовин призводить до погіршення або навіть повної втрати репродуктивної функції організму людини, що в короткостроковій перспективі поглибить демографічну та економічну кризу», — наголосив депутат.

З огляду на це законопроектом пропонується посилити відповідальність у зазначеній сфері шляхом віднесення кримінальних правопорушень, визначених статтями 311 та 320 Кримінального кодексу України, до категорії тяжких. Крім того, Кодекс доповнюється новою статтею, якою запроваджується кримінальна відповідальність для працівників правоохоронних органів за бездіяльність щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів та інших кримінальних правопорушень проти здоров’я населення, у тому числі вчинені під час дії воєнного стану.

Посилення відповідальності за такі кримінальні правопорушення сприятиме зниженню безконтрольного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, а також зниженню рівня злочинності та зменшенню зловживань у цій сфері, впевнені депутати.