Це передбачено проектом закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу" (№ 10201-1  від 13,11.2023 р.), внесеним Сергієм Бабаком, Олександром Корнієнком, Олегом Бондаренком, Євгенією Кравчук, Романом Грищуком, Сергієм Колебошиним та групою інших парламентаріїв.

Автори документа пропонують внести зміни до прикінцевих і перехідних положень двох законів – "Про освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Зокрема, в новій редакції закону про освіту передбачити, що "особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, до завершення здобуття повної загальної середньої освіти продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом".

Чинна його редакція передбачає поступове збільшення предметів, які мали б викладати українською: "Особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, до 1 вересня 2024 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою" (підпункт 19 пункту 3 розділу XII Закону України "Про освіту"). Схожу норму містить і мовний закон, але з перехідним періодом до 1 вересня 2023 року.

У Законі "Про повну загальну середню освіту" прописано конкретні моделі організації навчання. Діти, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Євросоюзу, мають здобувати базову середню освіту державною мовою в обсязі не менш як 20 відсотків річного обсягу навчального часу у 5-му класі із щорічним збільшенням такого обсягу (не менш як 40 відсотків у 9-му класі). Профільну середню освіту вони мають здобувати державною мовою в обсязі не менш як 60 відсотків річного обсягу навчального часу. Водночас  особи, які належать до інших національних меншин України, здобувають у державних, комунальних чи корпоративних закладах освіти базову та профільну середню освіту державною мовою в обсязі не менш як 80 відсотків річного обсягу навчального часу. Приватні заклади освіти мають право вільного вибору мови освітнього процесу (крім закладів освіти, що отримують публічні кошти) та зобов'язані забезпечити опанування учнями державної мови відповідно до державних стандартів.

Улітку до закону про освіту внесли зміни. 30 червня 2023 року Президент підписав ухвалений Верховною Радою 10 червня Закон "Про внесення зміни до розділу XІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану". Документ передбачає продовження перехідного періоду з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, до 1 вересня 2024 року.

Нове відтермінування обґрунтовують, зокрема, складнощами воєнного часу.

"Реформа Нової української школи, упровадження якої в 1-му класі розпочалося 2018 року, є тривалою реформою, що передбачає низку системних змін у сфері освіти. Але в умовах воєнного стану імплементація реформи значно ускладнена, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту 10201-1. – Враховуючи консультації з представниками національних меншин,

міжурядовими консультаціями щодо питань освіти, зважаючи на виклики воєнного часу (вимушені перерви у навчанні, перехід на дистанційну або змішану форму навчання, складний психоемоційний стан здобувачів освіти тощо), є доцільним внесення змін до законів України "Про освіту" і "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо подовження перехідного періоду для дітей з національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу і які розпочали навчання до 2018 року (старту реформи Нової української школи)".

Зауважимо, що раніше у Верховній Раді було зареєстровано аналогічний законопроект № 10201 "Про внесення змін до підпункту 19 пункту 3 розділу ХІІ Закону України "Про освіту" щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (від 30.10.2023 р.), який не передбачав змін до мовного закону. Завтра обидва документи розглянуть на профільному комітеті.