Про це розповіла "Голосу України" завідувачка дошкільного закладу № 295  Лілія Косянчук.

-- На жаль, сталася ця трагедія, пошкоджено один із наших корпусів -- повністю знесло дах, частково зруйновано стіну й панелі перекриття, систему опалення, -- підраховує збитки пані Лілія. -- Окропом залило приміщення, меблі, іграшки. Дещо вдалося врятувати. Фактично зруйновані дві групи, але весь корпус непридатний для використання, дітей переводимо в інший. Хто буде на короткотривалому перебуванні, хто залишатиметься на повний день -- вирішуватиме кожен із батьків. І кейтерінг забезпечимо, щоб наші вихованці були з харчуванням.

Зруйнований росіянами садок розташований у Солом'янському районі столиці, у ньому за списком  --  90 дітей. Заклад працював в очному режимі --  з 7-ї ранку до 7-ї вечора, в разі небезпеки вихованці спускалися в розміщене в підвалі укриття. "Є діти, які дуже емоційно реагують на повітряні тривоги, бояться. Щойно чують сигнал, підхоплюються й чимдуж мчать у сховище", -- ділиться Лілія Косянчук.

Разом з вихователями малюки готувалися до Нового року, але прийдешнє свято зіпсували окупанти, які воюють навіть з дитячими садками.  Рятувати меблі, розбирати завали й прибирати пошкоджений корпус  прийшли представники Благодійного фонду "Солом'янські котики", батьки вихованців закладу і просто небайдужі кияни, які подивилися ранкові новини. Відео руйнувань розмістив у соцмережах і народний депутат Роман Грищук.

-- Перше, що я сьогодні відчула, це була невимовна злість на росіян! -- каже Олена, яка прийшла допомогти в прибиранні. -- В мене молодший син ходить до цієї групи. Йому два роки. В таких стресових умовах  зростають наші малюки,  це затьмарює їх дитинство, впливає на психіку. Ми зробимо все, щоб вберегти їх і все відбудувати!   
"Рашисти -- вірус, гірший за "корону"! -- додає інша мама, показуючи на антиковідний плакат, який висить у коридорі. Тим часом група хлопців -- ймовірно, студентів -- виносить меблі з пошкодженої кімнати у вцілілу.

Олександр та Ілля теж не змогли відсторонено спостерігати за подіями. "Я сам ходив в дитинстві в цей садок, -- каже Сашко. -- Тут стільки добрих спогадів! Як побачив, що сталося, аж у піт холодний кинуло! Не зміг залишатися вдома..."

Рятувальники, місцева влада, всі міські служби спрацювали оперативно, додає очільниця закладу. "Ми сподіваємося, що все відбудують, що нас не здолають, і все буде Україна!" -- підбадьорює Лілія Косянчук.

P. S. Унаслідок атаки дронів у розташованій поруч із садочком "хрущовці" вибило шибки на всіх поверхах. Серед постраждалих мешканців -- 11-річна дитина, яка мала гостру реакцію на стрес. Пошкоджено кілька автівок. Без вікон залишилася і середня школа, розташована неподалік. Падіння уламків зафіксовано в Солом'янському та чотирьох інших районах столиці.

Фото автора.