Питання у тому — чи зможуть громади цим скористатися. Аби стимулювати участь державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва, у парламенті зареєстровано новий законопроект № 10284.

Цей законопроект, за словами його ініціатора, представника Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, з’явився за підсумками заходів, що проводив комітет у регіонах.

«Під час обговорення недоліків поточної політики щодо міжнародної співпраці та залучення міжнародних коштів (проектів) майже місяць тому представники Івано-Франківської команди надали пропозиції, які ми заклали в основу проекту», — зауважив депутат.

Зважаючи на виклики, пов’язані з повномасштабним російським вторгненням в Україну, дедалі більшої актуальності набувають питання посилення міжнародного співробітництва та співпраці в напрямку залучення фінансової підтримки, у тому числі в частині післявоєнного відновлення та відбудови регіонів та територій України. Однією з причин низької участі українських громад у реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва, що реалізуються за рахунок коштів бюджетної підтримки, допомоги i грантів ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, є їх недостатня спроможність забезпечити належний рівень оплати праці працівників, які беруть участь в їх формуванні, реалізації та адмініструванні, йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Нині відповідні обов’язки доручено посадовим особам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Водночас це не лише покладає на них додаткове навантаження, а й вимагає опанування ними спеціальних знань та навичок, зокрема у сфері проектного менеджменту в межах предмета виконання відповідних проектів та програм. Однак оплата праці таких посадових осіб здійснюється виключно в межах видатків фонду оплати праці, наголошується в документі.

За словами експерта Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Микити Орлова, хороші проектні менеджери йдуть з органів місцевого самоврядування, а «в держслужбі і не особливо водяться». «Причини банальні — вести зо п’ять проектів за 10—15 тисяч гривень, коли міжнародні партнери готові платити за кожен проект стільки ж, робить вибір очевидним», — написав він у Фейсбуці.

Тим часом у країнах ЄС працівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, залучені до адміністрування таких проектів та програм, отримують до основної зарплати доплату в межах фінансування проекту, який вони супроводжують. Це закріплено на законодавчому рівні.

«Після початку повномасштабного російського вторгнення Україна зіштовхнулася з дефіцитом кваліфікованих кадрів, у зв’язку з вимушеною масовою міграцією населення за кордон. Це також значним чином вплинуло, в тому числі, і на кадровий потенціал органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Через інфляційні процеси рівень заробітної плати таких працівників постійно знижується і не забезпечує належний рівень життя. Це негативно впливає на мотивацію персоналу та змушує шукати альтернативу державні службі та службі в органах місцевого самоврядування, з більш вищим рівнем оплати праці. У зв’язку з цим органи виконавчої влади та місцевого самоврядування втрачають кваліфіковані кадри, що значним чином знижує їх потенційні можливості взяти участь у проектах та програмах», — наголошується в документі.

Тож з огляду на це народні депутати, а до ініціативи Віталія Безгіна («СН») доєдналися також Дмитро Микиша («СН»), Олександр Аліксійчук («СН»), Лариса Білозір («Довіра»), Едуард Прощук («СН»), Павло Бакунець («Довіра»), Марія Мезенцева («СН»), Олена Вінтоняк («СН») та Віталій Войцехівський («СН»), вважають, що врегулювання питань фінансового стимулювання залучених до виконання проектів та програм працівників є важливим підґрунтям для активізації міжнародного муніципального партнерства та регіонального співробітництва.

Власне, як повідомив Віталій Безгін, законопроектом передбачена додаткова надбавка службовцям ОДА/РДА та ОМС, якщо вони знайшли і залучили для розвитку громади (регіону) проект міжнародної технічної допомоги, донорські проекти, гранти ЄС чи закордонних урядів.

Фінансуватимуть за рахунок коштів такого гранту чи проекту міжнародної технічної допомоги.

«Такі стимули мають змусити наші громади та регіони більш вмотивовано підходити до міжнародної співпраці», — переконаний Віталій Безгін.