Народний депутат Ігор Фріс, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради з питань правової політики (на знімку), висловив сподівання, що парламент ще до кінця нинішнього року визначиться з питанням законодавчого оформлення вогнепальної цивільної нарізної зброї. Ідеться про законопроекти № 5708 та № 5709. Про це парламентарій сказав у розмові з «Голосом України».

«30 років Україна не мала свого закону про зброю. 23 лютого 2022 року, за день до широкомасштабного наступу, парламент прийняв законопроект у першому читанні, і на тому питання було відкладено, — розповів Ігор Фріс.

— І тепер майже два роки ми ніяк не можемо вирішити питання щодо такої зброї. Це, як на мене, величезний провал. До того ж у нас абсолютно не закритий кейс із трофейною зброєю, з автоматичною, яка перебуває у величезній кількості на руках у людей. Досі відсутній механізм її реєстрації, декларування і залишення на час війни на руках у громадян України. Це, на моє глибоке переконання, величезна проблема».

Зазначимо, що 16 листопада Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні рекомендував відповідні законопроекти до ухвалення в цілому. Зокрема, йдеться про законопроект щодо права на цивільну вогнепальну зброю № 5708.

«1,4 мільйона українців висловилися за отримання права на короткоствольну нарізну зброю через застосунок Дія. Залишилося тільки реалізувати це право, надавши його українцям для самозахисту та захисту власних родин», — переконаний співавтор законопроекту Ігор Фріс.

Водночас комітет підтримав пропозицію Міністерства внутрішніх справ, якою відтерміновується на п’ять років після припинення або скасування воєнного стану, набрання чинності положеннями законопроекту, які стосуються права на отримання громадянами зброї категорії С (короткоствольної зброї).

Також комітет рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону «Про право на цивільну вогнепальну зброю» (№ 5709). Цей закон вносить зміни, зокрема, до відповідної статті Кримінального кодексу, яка регулює поняття необхідної оборони.

Також у цілому пропонується прийняти законопроект № 9538 про внесення змін до Закону «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», яким вдосконалюється порядок отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю.