Через вилучення військового ПДФО можливості бюджету Миколаєва значно скоротилися. Основна частина коштів буде спрямована на захищені статті, як-от зарплата працівників бюджетної сфери, а також підтримання у належному стані існуючої інфраструктури Миколаєва. Тому про реалізацію у наступному році проектів розвитку фактично не йдеться.

Із основними показниками проекту бюджету-2024 ознайомила директорка департаменту фінансів Віра Святелик. За її словами, в наступному році доходи значно скоротяться, натомість зростуть бюджетні зобов’язання через збільшення соціальних стандартів: зарплат педагогів, медиків, інших працівників бюджетної сфери.

За прогнозом, доходи бюджету Миколаєва на 2024-й становитимуть приблизно 4 мільярди 900 мільйонів гривень, із яких майже 4 мільярди 650 мільйонів гривень — доходи загального фонду, а понад 243 мільйони — доходи спеціального фонду. Основним джерелом надходжень залишається податок на доходи фізичних осіб, хоча їх обсяг і знизився на 46 відсотків.

Найбільше видатків припадає на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, культуру та спорт — майже 70 відсотків коштів. У проекті бюджету також передбачені значні суми на ліквідацію наслідків російських обстрілів.

«У зв’язку з російською агресією у нас виділяються кошти на виконання заходів із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха — 79,3 мільйона гривень. Вони необхідні й для поповнення матеріального резерву, й для служб, які проводять ліквідацію наслідків обстрілів», — повідомила Віра Святелик.

Після оприлюднення основних показників бюджету учасники слухань поставили запитання щодо фінансування освітньої сфери та житлово-комунального господарства.