Забезпечення потреб Збройних Сил та інших структур сектору безпеки і оборони України у техніці та обладнанні є ключовим елементом відсічі повномасштабної агресії російської федерації проти України, захисту територіальної цілісності та суверенітету України, зазначив народний депутат, зауваживши, що нині питання захисту критичної інфраструктури стоїть особливо гостро. Лише у січні—листопаді 2023 року над Україною було зафіксовано щонайменше 1303 ракети (без С-300/С-400), а також понад 2513 БПЛА Shahed-136.

«Для оперативного виявлення повітряних загроз Збройні Сили та інші структури сектору безпеки і оборони України гостро потребують новітніх та максимально ефективних радіолокаційних приладів, у тому числі іноземного виробництва, що дозволять виявляти об’єкти (цілі) та визначати їх просторові координати та параметри руху за допомогою радіотехнічних методів», — зазначається в пояснювальній записці до проекту.

Законопроектом пропонується привести у відповідність з умовами воєнного часу окремі норми Митного кодексу України в частині звільнення від оподаткування радіолокаційних приладів для оперативного задоволення потреб оборонних структур. Крім того, частиною восьмою статті 287 Митного кодексу передбачено звільнення від оподаткування ввізним митом складових, що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту для використання у виробництві товарів оборонного призначення, визначених такими згідно з пунктом 29 частини першої статті 1 Закону України «Про оборонні закупівлі», якщо адресатом такої продукції є державний замовник у сфері оборони.

Згідно зі статтею 193 Податкового кодексу України операції із ввезення на митну територію у митному режимі імпорту таких товарів також звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Зокрема, відповідно до Митного та Податкового кодексів України пільга в оподаткуванні надається на товари, що використовуються для виготовлення захисної амуніції військових, за винятком складових, виготовлених з листів. Водночас виготовлена з полімерних листів продукція використовується при створенні, зокрема, бронежилетів і захисних екранів та включена до державного замовлення у сфері оборони. Також у переліку складових для виготовлення товарів оборонного призначення, що звільняються від оподаткування, відсутній товар «фурнітура», що використовується для оснащення військових. У зв’язку з цим пропонується поширити дію пільги і на ці та деякі інші товари.

Водночас Данило Гетманцев пропонує звільнити радіолокаційні прилади від оподаткування податком на додану вартість. Відповідна норма передбачена законопроектом

«Про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони (№ 10341).