Як повідомляє Суспільне, згадані студенти порушили умови угод, за якими після навчання мали відпрацювати три роки за направленням.

Як повідомила керівниця юридичного відділу медуніверситету Уляна Хомут, ці студенти вступили на бюджетну форму навчання, а після закінчення вишу мали відпрацювати три роки. Проте вони порушили умови договору, виправдовуючись різними причинами, не підтвердженими документально. До того ж лише троє з одинадцяти студентів добровільно погодилися повернути гроші за шість років навчання.

«Це — не гроші медичного університету, це — гроші, які повертаються до державного бюджету транзитом через університет», — наголошує Уляна Хомут.
Справи стосовно випускників, які не хочуть компенсувати витрати на своє навчання, передали до судів.

«На цей час на розгляді залишаються три справи. Це — Берегівський районний суд Закарпатської області, Костопільський районний суд Рівненської області та Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області. На Івано-Франківщині таких судів було два, обидва позови задовольнили», — підсумовує Уляна Хомут.

До суду у таких випадках звертаються виші з усієї країни. «Жодних дивідендів, преференцій університет не має. Просто виконує наказ Міністерства охорони здоров’я про відпрацювання», — додає очільниця юридичного відділу.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки має намір відновити загальну систему відпрацювань для студентів-бюджетників, до того ж не лише для майбутніх медиків.