Торік, відвідавши Хмельниччину, митрополит Епіфаній очолив урочисту Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі, який перейшов у підпорядкування ПЦУ. 
Він зауважив, що за кількістю парафій Хмельницька єпархія ПЦУ є другою після Київської, і громад, які переходять в її канонічне підпорядкування, поступово стає дедалі більше.

Хмельниччина стала однією з тих областей, де значно поменшало прихильників московського патріархату. І кількість громад, що приєдналися до ПЦУ, постійно зростає.

Біля труни сина, який загинув на війні, мати стала на коліна перед священником московського патріархату, щоб той відкрив вівтар для обряду поховання.

«Я вас прошу, стаю на коліна, відспівайте мою дитину!» — звернулася вона до настоятеля єдиного в селі храму. А той все ніяк не міг погодитися, щоб обряд провів священник ПЦУ.

Для села Велика Березна це стало точкою неповернення.

У листопаді 2022 року там ховали Сергія Цимбалюка. Він загинув 23 квітня на Харківщині. Родина не могла забрати тіло 190 днів — територія була окупована. Коли героя привезли до рідного села, сім’я була категорично проти участі в церемонії представника московської церкви.

Щоб в єдиний у селі храм зміг зайти український священник, просили рідня, місцева влада і правоохоронці. Похоронній процесії дозволили переступити поріг церкви. Але священник не хотів відкривати царські ворота церкви, як того вимагає традиція.

У людей від побаченого розривалися серце та мозок. Релігійна громада села перейшла до української церкви.

Хвиля зібрань, на яких віряни ухвалювали рішення про вихід церков із підпорядкування москві, пройшла сотнями населених пунктів. Докотилася й до Свято-Покровського храму в Хмельницькому.

Священники цього собору 2 квітня 2023 року побили військовослужбовця Артура Ананьєва, коли він запитав, скільки людей ще має загинути, щоб люди перестали ходити в московський патріархат. Після цього біля собору зібралися сотні вірян.

На загальних зборах проголосували за перехід Свято-Покровського кафедрального собору упц мп до ПЦУ. Митрополит Антоній (в миру Василь Фіалко. — Ред.) передав ключі від храму.

А 4 квітня депутати Хмельницької міської ради на позачерговій сесії припинили право користування земельними ділянками релігійним організаціям, що належать до упц мп.

Приклад Свято-По-кровського собору надихнув інші громади Хмельниччини. На кінець року в області було до 650 релігійних громад Православної церкви України. Понад третина з них до повномасштабного вторгнення належала упц мп.

Боротьба триває. У жовтні Верховна Рада в першому читанні проголосувала за заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із росією. Таке рішення підтримали 267 народних депутатів.

Хмельницька область.

Фото pomisna.info