Зокрема, на покращення матеріально-технічної бази військових частин — 227,7 мільйона гривень, на КП «Миколаївська варта» — 40 мільйонів гривень, на харчування бійців — 14,4 мільйона гривень.

Від військових частин надійшло більш як 40 запитів щодо передачі комунального майна, якого надано на суму 90 мільйонів гривень.

Що стосується техніки, то силам оборони передали: 33 автобуси, 16 автомобілів швидкої допомоги, 12 одиниць комунальної техніки, 10 легкових автівок, 10 вантажно-пасажирських авто, вісім вантажівок.

Окремо за кошти бюджету міста закуповували транспорт та техніку. А саме: 17 авто для різних підрозділів, вісім позашляховиків для ГУР, п’ять пікапів для миколаївської 123-ї бригади ТРО...

«Нашим військовослужбовцям потрібні автомобілі. Ми оголошуємо прозорий тендер, на нього можуть зайти продавці, які здатні поставити ці авто. Транспорт має ринкову ціну і вона є однаковою як для Миколаєва, так і для інших міст. Це дуже легко перевірити», — пояснив миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Техніка продовжує надходити, і її передача військовим відбудеться найближчим часом. 

Діяла в місті й програма із забезпечення військовослужбовців квартирами, на яку з бюджету Миколаєва виділили 224 мільйони гривень. Ще 148 мільйонів надійшло у вигляді субвенції з державного бюджету. Так, за рік вдалося видати 199 сертифікатів на придбання житла. Міська влада ніяк не впливає на те, хто саме отримає квартири, і не бере участі у їхній закупівлі, запевнив Олександр Сєнкевич.

Він нагадав умови та особливості дії програми: «Від самого початку ми опрацювали цю програму з різними підрозділами, які сплачують ПДФО в Миколаєві. У відсотковому відношенні виділили, яка частина скільки отримує.

Отримувачі грошей на квартири визначені командирами військових частин і погоджені керівником гарнізону. Тільки після того перелік осіб передали на квартирну комісію. Далі ці військові отримали на банківські картки суму для придбання житла й самі визначали, яку квартиру хочуть купити. Ми лише контролювали, щоб вартість житла була не менша тієї суми, що видавалася».

Це дуже позитивний процес, зазначає міський голова, адже є велика надія, що ці військовослужбовці разом із сім’ями залишаться жити в Миколаєві і після закінчення війни.

Протягом минулого року працівники міськради та комунальних підприємств донатили на допомогу армії. Ініціатором акції став колектив департаменту праці та соціального захисту міської ради. Охоче підтримали колег працівники всіх структурних підрозділів, комунальних підприємств, установ та закладів усіх сфер — культури, освіти, охорони здоров’я, соцзахисту, молодіжної політики та спорту, житлово-комунального господарства, транспорту, адміністрацій районів міста. Загалом зібрали приблизно два мільйони гривень.

За ці кошти придбано надувні човни, квадрокоптери, рацію з акумулятором, ноутбуки з програмним забезпеченням та інше. Олександр Сєнкевич зазначив: місто й надалі шукатиме способи допомагати війську та всіма силами наближати нашу Перемогу.

Миколаїв.