Авторами законодавчої ініціативи виступили народні депутати—члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, Роман Лозинський та Олександр Аліксійчук.

«Вирішуємо ще одну проблему громад, на яку нашу увагу звернули під час одного з регіональних заходів. Зареєстрували разом з Романом Лозинським та Олександром Аліксійчуком новий законопроект № 10395», — повідомив у Фейсбуці Віталій Безгін. Проблема, за його словами, полягає в такому: «Часто мережі водопостачання перебувають на балансі в закладів освіти. Тобто заклад освіти здійснює невластиві функції. Як правило, в поточній ситуації в країні заклад освіти не має ресурсів на підтримку мереж, на їх оновлення, але, з іншого боку, не має і законодавчої можливості передати їх на баланс територіальної громади».

Один із таких прикладів, про який мав змогу почути кожен українець: університет в Дублянах, де вчився Степан Бандера, куди прилетіла російська ракета. «Університет має мережі і не має змоги передати їх Львівській громаді. А нині в університету точно будуть інші пріоритетні видатки», — зауважив депутат. Тож пропонує передбачити механізм, за яким майно закладів вищої освіти може бути передане в комунальну власність як більш ефективному управлінцю.

«Однак, розуміючи всі ризики, ми встановили багаторівневу систему запобіжників, де майно, яке передається, водночас: не має використовуватись для освітньої діяльності; не має забезпечувати статутну діяльність закладу освіти; повинно мати інше функціональне при-значення, ніж забезпечення освітніх потреб. Також передача майна у громаду має сприяти підвищенню рівня надання публічних послуг жителям відповідної територіальної громади та не впливати на якість освітнього процесу відповідного закладу вищої освіти», — наголосив Віталій Безгін, додавши, що за порадами команди члена Комітету з питань освіти, науки та інновацій Романа Грищука, додали ще один запобіжник: погоджувати таку передачу в кінцевому випадку має власник (засновник) закладу вищої освіти, тобто переважно Міністерство освіти і науки України.

Нині законопроект надає додаткові повноваження органам місцевого самоврядування, а також військовим адміністраціям населених пунктів здійснювати прийняття у власність територіальної громади майна державного або комунального закладу вищої освіти за дотримання умов, визначених законом. Також документом встановлено, що таке майно державного або комунального закладу вищої освіти може бути передано відповідній спеціалізованій організації (підприємству), яка перебуває в управлінні територіальної громади, і виключно для використання за своїм функціональним призначенням.

Ухвалення законопроекту надасть органам місцевого самоврядування та військовим адміністраціям населених пунктів додаткові правові механізми управління майном державного або комунального закладу вищої освіти у тому числі в умовах воєнного стану. Що, в свою чергу, переконаний Віталій Безгін, має підвищити рівень надання публічних послуг жителям відповідної територіальної громади та водночас не впливатиме на якість освітнього процесу відповідного закладу вищої освіти.