Уточнити окремі положення та усунути технічні неточності, які формально унеможливлюють повноцінне застосування норм Податкового кодексу, покликаний законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України» та уточнення окремих положень» (№ 10321-1) авторства народного депутата Данила Гетманцева.

Нині цей альтернативний до урядового законопроекту № 10321 проект Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту підтримати за основу та одразу в цілому.

«Основною метою розробки законопроекту є приведення кодів згідно з українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, наведених у Податковому кодексі України, у відповідність до вимог нової версії 2022 року кодів УКТ ЗЕД, затвердженої Законом «Про Митний тариф України» від 19 жовтня 2022 року, приведення термінології у відповідність із Законом  «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» від 3 грудня 2020 року.

А також уточнення окремих положень адміністрування податків і зборів задля повноцінного застосування норм права», — повідомив Данило Гетманцев.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроектом пропонується усунути невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та уникнути ускладнень під час адміністрування податків на додану вартість, акцизного, на прибуток підприємств та на доходи фізичних осіб. Крім того, законо-проектом передбачено зміни до Податкового кодексу, зокрема: внесення технічних правок щодо заміни поняття «основні фонди» на «основні засоби»; виключення із переліку ставок з податку на прибуток підприємств, які застосовуються до доходів нерезидентів, ставки 20 відсотків, яка застосовувалася до доходів нерезидентів за виробництво та/або розповсюдження реклами, у зв’язку із виключенням з Кодексу положення щодо оподаткування таких доходів. Відповідні зміни запроваджено Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам», які набули чинності з липня 2021 року.

Крім того, проектом пропонується заміни поняття «статутний фонд» на «статутний капітал»; привести термінологію у відповідність із законодавством про реабілітацію у сфері охорони здоров’я щодо заміни слів «реабілітаційна установа» словами «реабілітаційний заклад» задля зрозумілого та однозначного трактування норм права.

Водночас, на відміну від основного законопроекту, альтернативний передбачає уточнення положень щодо підакцизних товарів. А саме: впровадження акцизного податку на тютюнові вироби — нікотинові паучі. «Це додатково 300 мільйонів гривень у бюджет на рік», — зауважив Д. Гетманцев.

Прийняття законопроекту, за його словами, забезпечить належне застосування платниками норм податкового законодавства в частині правильного визначення кодів УКТ ЗЕД під час ведення податкового обліку та складання податкової звітності з податку на додану вартість та акцизного податку. А також сприятиме покращенню адміністрування окремих податків і зборів.