Від початку повномасштабної російської агресії на Львівщину релокувалися 237 промислових підприємств. Найбільше — із Київської, Харківської та Донецької областей. Після деокупації територій частина бізнесів з Київщини та Чернігівщини повернулася додому. Однак в області досі перебувають понад 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Тож питання їх підтримки, пошуку житла, перекваліфікації і працевлаштування надзвичайно актуальні.

Для релокованого бізнесу та загалом для ВПО область отримала потужний комунікаційний майданчик. Цифрову платформу, розроблену в межах Львівського регіонального партнерства зайнятості «Опліч», нещодавно презентували заступник директора департаменту економічної політики облвійськадміністрації Орест Гринів і голова громадської організації «Центр «Жіночі перспективи» Любов Максимович. Мета ініціативи — сприяти розвитку і масштабуванню місцевого бізнесу, а також інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб.

«На платформі cp-oplich.com/support можна дізнатися про доступні інвестиційні об’єкти на Львівщині, програми і гранти для підтримки бізнесу та допомогу з перелокацією підприємств, пропозиції щодо кооперації, перекваліфікацію працівників і вакансії, — зазначив Орест Гринів. — Передбачений зворотний зв’язок, тобто кожен охочий зможе звернутися із запитом чи заявкою. Адмініструє сайт департамент економічної політики ОВА.

Прагнемо створити якомога комфортніші умови для місцевого та релокованого бізнесу, бо це велика перспектива для області. Згадані 237 релокованих підприємств уже створили понад п’ять тисяч робочих місць. На перспективу це ще й додаткові податкові надходження до бюджету області. Та насамперед гуртуємо націю задля збереження територіальної цілісності країни».

Голова ГО «Центр «Жіночі перспективи» Любов Максимович додала, що на цифровій платформі можна почерпнути інформацію про центри психолого-юридичної підтримки, навчальні курси та програми для розвитку своїх навичок, короткотермінові курси перекваліфікації. Ініціатива реалізується в межах проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування міністерства закордонних справ Данії.

«У співпраці з ОВА ми створили Партнерство сприяння зайнятості у Львівській області «Опліч», до складу якого входять міськрада, бізнесові асоціації, громадські організації та експерти», — розповіла Любов Максимович.

Важливо додати, що за результатами оприлюдненого Індексу цифрової трансформації Львівщина посіла друге місце серед усіх регіонів. Це вагомий поступ для області щодо галузевої цифрової трансформації та освіти, розвитку Інтернету, ЦНАПів, впровадження режиму «без паперів», проникнення базових е-послуг та інституційної спроможності.

Львівська область.

Фото автора.