Цей показник є одним з найкращих у країні.

«Особлива увага приділяється саме працевлаштуванню ВПО. Багато з них знайшли роботу у сферах торгівлі та обслуговування, які з початку повномасштабного вторгнення зазнали найбільшого відтоку кадрів. Ми співпрацюємо з усіма найбільшими роботодавцями міста», — зазначила очільниця інспекції з питань благоустрою міськради Тетяна Янушкевич.

Як показують дослідження, третина внутрішньо переміщених осіб планують перебувати в Дніпропетровській області до того, як у них з’явиться можливість повернутися додому. Чверть поки що не можуть визначитися, що робити далі. Проте не виключено, що вони залишаться у Дніпрі.

«Опитали чотириста вимушених переселенців різного віку, які мешкають на території Дніпропетровської області. З них найбільша кількість (85,8%) зазначили, що отримують грошову допомогу від місцевих та державних органів влади», — каже соціолог дослідницької компанії «Оперативна соціологія» міста Дніпра Віра Макаренко.

Одним з кращих роботодавців серед органів місцевого самоврядування стала міська рада Дніпра. За час великої війни до її підрозділів працевлаштовано сім тисяч осіб, із них тисяча ВПО. Найбільшими роботодавцями стали підрозділи та заклади департаменту охорони здоров’я. Вони дали роботу 3 159 особам, з них 326 — переселенці.

Так, знайшла себе на посаді головного спеціаліста відділу обробки звернень інспекції з питань благоустрою міської ради луганчанка Анастасія Дечко. Це відповідає її фаху. У 2014 році дівчина мусила виїхати до рідних у Донецьку область. З того часу спочатку переїжджала до Сєверодонецька, потім до Харкова. Згодом опинилася у Дніпрі.

«До приїзду у Дніпро я працювала вчителем англійської мови, а також на Укрзалізниці коректором. Але коли почалося повномасштабне вторгнення, ми з хлопцем вирішили переїхати до Дніпра. Довго шукала роботу і побачила вакансію коректора в інспекції з питань благоустрою міської ради. Тут працюю вже рік. Щодо планів на майбутнє, то, звісно, хочеться повернутися додому...» — каже Анастасія Дечко.

Активно сприяють працевлаштуванню мешканців Дніпра та переселенців підприємства та бізнес. Наприклад, Придніпровська залізниця тільки у місті працевлаштувала майже сотню ВПО. Ще майже триста залізничників були релоковані до міста з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей до підрозділів, що розташовані у Дніпрі.

У березні 2022 року була змушена виїхати з рідної Попасної на Луганщині Юлія Пінзелик (на знімку). Вдома вона працювала продавчинею. Але у Дніпрі хотіла спробувати щось нове. За допомогою інспекції з питань праці та зайнятості населення їй запропонували спробувати себе на залізниці, бо вона має професійно-технічну освіту. І вже пів року жінка працює сигналісткою на станції Дніпро-Головний.

«Робота важка, і довелося багато вчитися. Але вона досить цікава. Нині також здобуваю паралельно вищу освіту, бо планую тут затриматися. Хочу залишитися у Дніпрі і після закінчення війни», — каже Юлія.

Як зазначають у міськ-раді, переселенці соціалізуються в нових умовах та допомагають місту тримати економічний фронт. Бо кожен працевлаштований — це не лише добробут родини, а й відрахування до бюджетів усіх рівнів. Те саме стосується підприємців, які приїхали сюди і продовжують власну справу у Дніпрі.

Дніпро.

Фото Дніпровської міської ради.