У столиці повідомили про роботу ППО.

23 січня збройні сили російської федерації запустили по Україні балістичні та крилаті ракети. Потужні вибухи пролунали в Києві, а також у Павлограді Дніпропетровської області, Харкові.

Приблизна хронологія ракетної атаки

5:22 – Повітряні сили оголосили про загрозу пусків крилатих ракет з боку росії в південних і східних областях із літаків Ту-95 МС.

 6:08 –  попередження про рух першої групи ракет через Сумську область у бік Полтавської.

Водночас ПС повідомили, що одна з ракет летить у напрямку Миргорода. За даними командування, ймовірно йшлося про ракету Х-59. Пізніше стало відомо про зліт ще одного борту Ту-22 М3 з аеродрому Шайковка, що поблизу Калуги у рф.

6:17 – командування повідомило про чотири борти Ту-22 М3 у повітряному просторі рф – два злетіли з аеродрому Оленья в Мурманській області, і ще два борти злетіли з аеродрому Шайковка в Калузькій області.

Тим часом було оголошено про рух ще однієї ракети західним курсом у Сумській області. Водночас перша ракета зайшла в Черкаську область – теж рухалася в західному напрямку.

 6:25 – першу групу ракет, що рухалися південно-західним курсом, зафіксували на кордоні Київської та Черкаської областей. Друга група в цей момент пролітала в південній частині Полтавської області – курс також південно-західний.

 6:33 – стало відомо, що перша група ракет заходила в повітряний простір Вінницької області, дотримуючись західного курсу. Друга група пролітала на кордоні Полтавської області та Київщини, також дотримуючись західного курсу. Також повідомлялося, що ракети рухалися вздовж кордону Київської та Черкаської областей.

 6:42 – очільник Львова Андрій Садовий повідомив про рух ракет у напрямку Львівщини.

6:44 – Повітряні сили повідомили, що, ймовірно, ЗС рф здійснили пуски крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-95 МС із району Каспійського моря. Водночас повідомлялося про першу групу ракет – у західній частині Вінницької області вони змінили напрямок у бік Старокостянтинова, що на Хмельниччині.

6:49 – стало відомо, що перша група ракет змінила курс на північ. При цьому друга група на той момент пролітала над Вінницькою областю південно-західним курсом.

6:55 – перша група ракет на Житомирщині змінила напрямок на Київ.

 7:00 – ракети облітають Вінницьку область, рухаються в напрямку Житомирщини, далі курсом на Київ. Жителів столиці закликали пройти в укриття.

 7:02 – 7:20  – повідомлення про понад 10 вибухів у Києві.

 7:02  –  Київська міська військова адміністрація (КМВА) повідомили про активну роботу ППО в столиці.

Тим часом  місцеві Telegram-канали повідомили про вибух  у Павлограді Дніпропетровської області.

За даними Повітряних сил, у напрямку Дніпра запустили балістику.

 7:15  – Повітряні сили попередили про рух ракет, імовірно Х-22, у бік Харкова.

У столиці було гучно

Про це інформує начальник КМВА Сергій Попко у Телеграмі.

Унаслідок ракетного удару у Святошинському районі:

– зафіксовано загоряння припаркованих автомобілів;

– попередньо, є пошкодження дитячого садочку;

– попередньо, є пошкодження одного будинку.

Вже відомо про одного пораненого.

Оперативні служби на місці…

Зафіксовано пошкодження нежитлової будівлі в Печерському районі столиці. Деталі з’ясовуються. Оперативні служби працюють на місці пригоди.

Інформація щодо пошкодження дитячого садочку у Святошинському районі не підтвердилася, але поруч з ДНЗ загорілися авто.

З’явилася інформація щодо пошкодження одного житлового будинку в Солом’янському районі Києва. Інформація уточнюється. На місцях працюють підрозділи ДСНС.  

Унаслідок ракетного удару по Києву вже відомо про одну загиблу жінку та чотирьох поранених. Більшість – із мінно-вибуховими травмами.

Інформація уточнюється,  повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

*   *   *

За оперативними даними станом на 9:25 у столиці 18 постраждалих, 13 з них – госпіталізовані, в тому числі троє дітей. Одному 13-річному хлопцю та чотирьом дорослим постраждалим медики надали допомогу на місці. Одну жінку доправили в реанімацію і продовжують надавати інтенсивну допомогу. Постраждала жива, повідомляє очільник столиці Віталій Кличко.

Удар по Харкову: зруйновано під'їзд будинку, під завалами люди – є жертви

Одна з ракет поцілила в газопровід.

Унаслідок ударів по Харкову вранці 23 січня є постраждалі, в тому числі діти, зруйновано санаторну школу, пошкоджено газогін. Про це повідомив начальник слідчого управління Національної поліції у Харківській області Сергій Болвінов у Фейсбуці.

За попередніми даними, осколкові поранення отримали діти, постраждала також одна жінка. В іншому районі росіяни зруйнували санаторну школу для хворих дітей.

Одна з ракет поцілила в газопровід. На місцях працюють всі екстрені служби.

За інформацією голови Харківської ОВА, окупанти вдарили по житловому багатоповерховому будинку у Київському районі Харкова. Зруйновані під’їзди. Під завалами перебувають люди. Рятувальники та інші екстрені служби працюють на місці.

*   *   *

За оновленими даними, внаслідок ворожих обстрілів Харкова загинули 2 жінки.

Фото з відкритих джерел.