Адже ветеран спорту був призером чемпіонату світу, багаторазовим чемпіоном та рекордсменом України з легкої атлетики серед ветеранів. Кілька років тому його визнали кращим легкоатлетом України в номінації «Мастерс».

Та нещодавно до всіх цих спортивних досягнень додалося ще одне: 85-річний спортсмен встановив одразу три рекорди України. А тепер готується до чемпіонату Європи.

Громадська організація «Ветерани легкої атлетики України» провела у столиці змагання для найсильніших спортсменів-ветеранів з усіх регіонів. Вони змагалися за Кубок України з легкої атлетики.

Уже першого дня змагань Володимир Бохонський став переможцем у бігу на дистанції 1500 метрів і встановив рекорд України серед спортсменів вікової категорії 85 років. А потім ще два рекорди України у своїй віковій категорії встановив під час бігу на дистанції 800 та 3000 метрів. Усе це допомогло команді легкоатлетів з Хмельниччини посісти на змаганнях друге місце.

Після повернення додому Володимир Федорович одразу розпочав підготовку до чемпіонату Європи серед ветеранів. У складі збірної України у березні він планує не просто взяти участь у змаганнях, які відбудуться у Польщі, а обов’язково здобути нагороду. Ця перемога важлива і для України, і для самого спортсмена.

Володимир Федорович розуміє, що здобути першість у кількох номінаціях буде непросто, але хоча б одна медаль йому дуже потрібна. Адже свою перемогу він хоче присвятити новонародженому правнуку.

Хоча для всієї родини батько, дідусь, а тепер уже й прадідусь і без того є справжньою спортивною легендою. Адже він завжди був пов’язаний зі спортом. У сім’ї з гордістю розповідають, що в дитинстві Володя не просто зустрічався, а мав змогу вчитися у легендарного чемпіона світу із шахів Михайла Ботвинника. Хоча Володимир не став професійним шахістом, проте любов до цієї гри зберіг на все життя.

Після закінчення школи він встиг попрацювати вчителем фізкультури в одній із сільських шкіл. Потім армія, навчання у Кам’янець-Подільському сільськогосподарському інституті, але спорт був скрізь. Однокурсники й досі пам’ятають, як Володимир чудово грав у футбол. Без гола у ворота суперника не минала жодна гра.

Здавалося, майбутня професія ніяк не пов’язана зі спортом. Молодому агроному довелося попрацювати в різних регіонах. Але згодом родина опинилася у Ярмолинцях на Хмельниччині. Тут Володимир Федорович із дружиною Клавдією Григорівною прожили понад пів століття.

Робота, домашні справи, син, донька, четверо онуків — усе це потребувало багато часу і зусиль. Та ніщо не заважало заняттям спортом. Любов до легкої атлетики збереглася у Володимира Федоровича на все життя. Тож і досі дивує багатьох не тільки своєю чудовою фізичною формою, а й досягненнями. Родина щиро вірить, що попереду у нього ще нові перемоги.

Хмельницька область.

Фото Сергія КОЗАЧУКА.