Вона пристосувалася до нових обставин, продемонструвавши сильну гнучкість та стійкість. На цьому наголошується у моніторинговому звіті Програми SIGMA.

Програма SIGMA стала свідком глибокої трансформації адміністративних послуг в Україні, — йдеться у моніторинговому звіті. — Введено в дію усі ключові механізми електронного урядування, а послуги оптимізуються та цифровізуються. Україна стрімко наздоганяє лідерів цифрового урядування та, згідно з Індексом розвитку електронного урядування ООН, значно покращила свої позиції у світі, піднявшись з 82-го місця у 2018 році до 46-го у 2022-му. Динаміка використання системи електронної взаємодії «Трембіта» надзвичайна: кількість циф-рових транзакцій зросла із 62,7 мільйона у тре-тьому кварталі 2021 року до 541,3 мільйона в першому кварталі 2023-го. Кількість користувачів порталу «Дія» сягнула майже 1,5 мільйона на день.

Найсуттєвіші покращення — у наданні послуг і цифровізації — зумовлені створенням Міністерства цифрової трансформації та запуском програми «Держава в смартфоні», системи електронної взаємодії «Трембіта», порталу дер-жавних послуг онлайн та мобільного додатку «Дія». Маючи показники у сфері надання послуг у 2018 році нижче за середні, у 2023-му Україна стала лідером серед країн—кандидатів на вступ до ЄС, — відзначають експерти SIGMA. Також є істотні покращення у сферах стратегічних засад реформування державного управління (стратегія, лідерство, координація та моніторинг реформи) та у сфері підзвітності, яка включає організацію державного управління, вільний доступ до інформації, адміністративне судочинство та незалежні наглядові органи.

«Реформа державного управління є важливою складовою Українського плану, необхідного для запуску програми Ukraine Facility. Адже без спроможних добре скоор-
динованих інституцій, сильних та вмотивованих держслужбовців, чітких та зрозумілих процедур реалізація цього плану буде неможлива і залишиться на папері. Зараз ми вступаємо в нову фазу процесу євро-інтеграції України. І він потребує сильної публічної служби. Але, що ще важливіше, наше членство в Європейському Союзі також потребуватиме здібних службовців», — зазначив Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко (на знімку) під час презентації моніторингового звіту SIGMA.

Рух до членства України в ЄС посилює актуальність реформи державного управління. Спроможність державного апарату є однією з основ процесу вступу поряд з економічним управлінням, конкурентоспроможністю та верховенством права. Для України адміністративна спроможність буде життєво важливою на всіх етапах переговорів про вступ — добре продумана гармонізація національного законодавства із законодавством ЄС, його правильна імплементація, а після досягнення членства — для забезпечення повноцінної участі в процесах прийняття рішень на рівні ЄС.

Адміністративна спроможність та узгодженість із Принципами державного управління також матимуть вирішальне значення для процесу відновлення, наголошують експерти SIGMA. Відновлення громадської інфраструктури потребуватиме ефективного планування та координації, конкурентних та прозорих процедур закупівель, високопрофесійних та доброчесних державних службовців, а також спрощених та зручних для бізнесу адміністративних процедур.

Серед пріоритетів подальшої підготовки державного апарату до амбітних завдань, які стоятимуть перед Україною, експерти одного з найпрестижніших аналітичних центрів ЄС називають передовсім продовження цифровізації послуг та процесів для забезпечення прозорості та підзвітності для платників податків та міжнародних партнерів.

Відзначено, що впровадження Закону України «Про адміністративну процедуру», який діє майже в усіх державах—членах ЄС і ОЕСР, має дати нові права та можливості громадянам та бізнесу. Варто також продовжити реформу оплати праці державних службовців для підвищення конкурентоспроможності держави як роботодавця та більшої прозорості і справедливості виплат на держслужбі. Пропонується також відновити відкриті конкурси на посади державної служби.

Окрім іншого, також рекомендовано зміцнити співпрацю між урядом та Верховною Радою для покращення якості законодавства.

Довідково

Програма SIGMA (спільна Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту Організації економічного співробітництва та розвитку і Європейського Союзу щодо відповідності Принципам державного управління) спеціалізується на наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління і відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу в ЄС. Звіт програми SIGMA є дороговказом для подальшого вдосконалення системи держуправління і містить оцінку як передумов для ефективного державного управління (якість законів, політик, інституційна спроможність і процедури), так і те, як управління працює на практиці. Востаннє така оцінка в Україні проводилась у 2018 році.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.