Міцні обійми побратимів, радісні дзвінки матерям, дружинам і дітям, тверді кроки по рідній і такій омріяній землі, можливість знову накинути на плечі синьо-жовтий прапор і сфотографуватися з ним разом із друзями — таким назавжди запам’ятається 8 лютого тим, хто повернувся з російського полону додому.

Цього дня відбувся обмін військовополоненими — 51-й від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну і третій з початку року, в межах якого додому повернулися ще 100 захисників Батьківщини.

Зі звільненням з рашистського пекла полону оборонців привітав Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. «Наші повертаються додому. Вітаю українських захисників на українській землі», — написав глава парламенту на своїй сторінці у Фейсбуці.

Подію прокоментував у телеграм-каналі і Президент Володимир Зеленський. «Ще 100 українців удома, в Україні. Нацгвардія, прикордонники, ЗСУ. Більшість — захисники Маріуполя. Усі — наші, усі — знову на рідній землі.

Працюємо щодо кожного й кожної та не зупинимося, поки всіх не повернемо! Наша команда, яка займається обмінами, — дякую за потрібний країні результат!» — зазначив він. Глава держави додав, що «завжди пам’ятаємо про наших у полоні — про кожного й кожну. Усіх маємо звільнити».

У соцмережах опубліковано відеозапис із кадрами перших телефонних дзвінків додому звільнених із полону українських воїнів. «Сонечко, все добре, я вдома», «Доцю, я в Україні!» — радісно повідомляють рідним бійці.

Як інформує Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, серед врятованих військовослужбовців (усі рядового та сержантського складу) — 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців.

84 врятовані воїни обороняли Маріуполь, з них 82 — легендарні захисники металургійного комбінату «Азовсталь». Вдалося повернути додому і медика, який рятував тяжкопоранених воїнів під ворожими обстрілами. Інші бійці, визволені з полону, виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Найстаршому з них 62 роки, а наймолодшому — 20. Щонайменше 28 звільнених мають поранення чи серйозні хвороби.

Попередній обмін полоненими, у межах якого додому повернулися 207 військовослужбовців, відбувся минулого тижня, 31 січня. Загалом з російського полону визволено 3 135 українців.

Обмін у форматі «100 на 100» відбувся за результатами переговорного процесу, а посередницьку участь гуманітарного характеру надали Об’єднані Арабські Емірати.

Тим часом, в інтерв’ю «Бабель» Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в літаку Іл-76, який 24 січня цього року упав у бєлгородській області рф, українських військовополонених не було.

«Чи були там наші полонені, я вам точно можу сказати: ні. Кажу це на основі того досвіду, який у нас був після Тегерану, і на основі того, що відбувалося далі. Якби це справді сталося, то кількість біологічного матеріалу, те, що називається, скажімо так, загиблі, була б значно більшою», — наголосив він. Секретар РНБО додав, що в сучасному світі нічого приховати не можливо.

«Такого там не було, у них була заготовлена ця історія. І тому давайте дочекаємося, треба просто почекати. Якби це відбувалося, то, повірте, лавров би в ООН так репетував, і вони б усе це показували. Їм нема чого показати, бо якби це сталося насправді, то була б зовсім інша картинка», — сказав Олексій Данілов.

Фото з сайту president.gov.ua