За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, в цих змінах є багато позитивних моментів, які дозволять медійникам ширше висвітлювати війну. 

«Це те, з чим до мене не раз зверталися військкори і нині можна прозвітувати про перші результати», — написав народний депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.

У так званій «жовтій зоні» акредитованим журналістам буде дозволено працювати без супроводу в громадських місцях у межах погодженого маршруту, повідомляє парламентарій. А доступ до «червоної» зони акредитовані медійники зможуть отримати тільки в супроводі посадових осіб, як виняток за клопотанням Міністерства оборони, Генштабу чи командувача угруповання військ. Мета — інформування України та світу про російські злочини. Усі матеріали мають бути перевірені та погоджені з військовими.

«Працівник медіа змушений негайно припинити роботу в разі виникнення ситуації, що загрожує його життю та здоров’ю. За власні життя та здоров’я медійник несе відповідальність сам», — наголошується у повідомленні Ярослава Юрчишина. Йдеться також і про те, що акредитація тепер відбуватиметься на строк до 12 місяців замість шести. «Це дуже необхідні зміни, — зазначив народний депутат. — Військкори хочуть і можуть висвітлювати війну ширше, але лінійне військове командування не завжди бачить у цьому потребу. А потреба є. Саме Україна та наші медіа мають задавати тон у висвітленні подій на нашій землі. Саме ми маємо створювати чесну картинку війни з російськими терористами».

Це лише початок змін, запевняє керівник парламентського комітету. Водночас він висловив подяку управлінню преси та інформації Міноборони на чолі з Ілларіоном Павлюком та начальнику управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковнику Богдану Сенику. І назвав схвалені зміни «рухом у правильному напрямку».

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.