Також зареєстровано 125 057 воєнних злочинів росії.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора у Телеграмі.

Крім того, за даними ювенальних прокурорів, внаслідок агресії рф постраждали 1744 дітей, з них 526 дитини загинули, 1218 – дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій – 509, Харківській – 328, Херсонській – 146, Київській – 130, Дніпропетровській – 111, Миколаївській – 101, Запорізькій – 100, Чернігівській – 72, Луганській – 67.

У відомстві наголошують, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, передає АрміяInform.

Ще один воєнний злочин задокументовано вчора, 9 лютого 2024 року. Окупанти розстріляли українських військовополонених біля Кліщіївки.

Слідчі головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях розпочали розслідування за фактом вбивства окупантами беззбройних українських військовополонених.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора у Телеграмі.

9 лютого 2024 року у медіа було поширено відео розстрілу українських захисників представниками зс рф під час захоплення наших позицій поблизу с. Кліщіївки Бахмутського району.

«На відео з ворожого дрону зафіксовано, що, ймовірно, командир одного з підрозділів армії держави-агресора під час штурму окопів ЗСУ віддає наказ не брати противника в полон. – йдеться уповідомленні. – Військові рф розстріляли одного беззбройного полоненого, який виходив до них з піднятими руками. І вбили другого, кинувши гранату в бліндаж».

За фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

«Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин», – констатує Офіс Генерального прокурора.

Підготувала Марта БУК.